گزارشهای رسانههای غربی درباره دیدار قریب الوقوع اوباما – نتانیاهو درخصوص ایران
بلومبرگ نوشت: باراک اوباما برای انجام آن چه که شش دهه دیپلماسی فاقد آن بوده است یعنی یک صلح منطقهیی در خاورمیانه که راهحل مناقشه اسراییل ـ فلسطین را شامل شود روی ایران حساب میکند. به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، شبکهی خبری بلومبرگ در گزارش با اشاره به این مطلب مدعی شد که «آن […]
بلومبرگ نوشت: باراک اوباما برای انجام آن چه که شش دهه دیپلماسی فاقد آن بوده است یعنی یک صلح منطقهیی در خاورمیانه که راهحل مناقشه اسراییل ـ فلسطین را شامل شود روی ایران حساب میکند.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، شبکهی خبری بلومبرگ در گزارش با اشاره به این مطلب مدعی شد که «آن چه رییسجمهور آمریکا بر روی آن سرمایهگذاری میکند دیپلماسی ایرانی نیست بلکه ناخرسندی از برنامهی هستهیی ایران و حمایتش از جنبشها اسلامی است که مقامات آمریکایی میگویند ممکن است انگیزهی اسراییل و اعراب برای غلبهی نهایی بر تنفرشان در برابر چیزی باشد که هر دوطرف تهدید در نظر میگیرند.
»
نمایندهی اتحادیهی عرب در واشنگتن گفت: یک صلح منطقهیی به نفع همهی طرفها خواهد بود و به آمریکا اجازه خواهد داد مشکلات دیگر نظیر مسالهی ایران را حل کند.
این گزارش حاکی است: استراتژی اوباما امروز در ملاقاتش با بنیامین نتانیاهو ـ نخستوزیر اسراییل ـ که به تشکیل کشور فلسطینی که در بطن هرگونه راهحل منطقهیی قرار دارد اکراه دارد، با اولین آزمون واقعی روبهرو میشود.
تردیدهای بسیاری درباره رویکرد آمریکا وجود دارد. آرون دیوید مبلر که بین سالهای ۱۹۸۵ تا ۲۰۰۳ مشاوره شش وزیر امور خارجهی آمریکا را در امور خاورمیانه به عهده داشته است، میگوید: به نظر من تقریبا غیرقابل تصور است که آنها بتوانند به صلحی جامع دست یابند.
وی ادامه داد: توافق اسراییلی ـ فلسطینی و توافق اسراییلی ـ سوری ظرف چند سال یک توهم است.
جیدی گرینستین، مشاور ایهود باراک ـ نخستوزیر پیشین اسراییل ـ در مذاکرات سال ۲۰۰۰ کمپ دیوید با یاسر عرفات میگوید: در هر حال تلاش برای حل همه چیز در زمانی که رهبری فلسطین دچار شکاف شده و اختلاف شدید اسراییل و اعراب در پی جنگ در نوار غزه عمیقتر شده ممکن است نظام سیاسی فلسطین را به آزمونی وارد کند که احتمالا با شکست روبهرو میشود.
در ادامهی این گزارش آمده است: نتانیاهو میگوید برنامهی هستهیی ایران باید پیش از رسیدن به هر توافق صلحی خنثی شود.
دولت اوباما و متحدان عربش آن را به شکل دیگری میبینند. از طرف دیگر سعودالصفیل ـ وزیر امور خارجهی عربستان ـ به وزیران امور خارجه کشورهای عضو اتحادیهی عربی در نشست قاهره که در تاریخ سوم مارس برگزار شد گفت که کشورهای عربی باید در برابر آن چه وی “چالش ایران” برای امنیت منطقه خواند، با یکدیگر همکاری کنند.
اما مشاوران اوباما (با آگاهی از این که فلسطینیها نمیتوانند درباره مسایل مهم نظیر بازگشت آوارگان و موقعیت بیتالمقدس بدون حمایت کشورهای عربی مصالحه کنند) میگویند لازم نیست از همان ابتدا همه در این روند مشارکت داشته باشند.
جو بایدن ـ معاون رییسجمهور آمریکا ـ در نشست کمیتهی امور عمومی آمریکایی ـ اسراییلی (آیپک) در واشنگتن گفت: کشورهای عربی باید هم اکنون اقدام کنند. اکنون زمان آن است که کشوری عربی اقدامات معناداری انجام دهند تا به مقامات اسراییل نشان دهند که وعده پایان دادن به انزوای اسراییل در منطقه واقعی است.
وال استریت ژورنال هم با اشاره به دیدار امروز اوباما و تیانیاهو نوشت: این که آمریکا و متحدان اروپاییاش میتوانند به طور صلحآمیز به توسعه برنامهی هستهیی ایران پایان دهند یا خیر و در غیر این صورت آیا اسراییل تلاش خواهد کرد به شکل نظامی این کار را حتی با وجود خشمگین کردن اوباما انجام دهد یا خیر، پرسشهایی است که میتواند موجب موفقیت یا شکست نخستوزیر نتانیاهو یا ریاست جمهوری اوباما باشد.
این گزارش حاکی است : ظاهرا دولت اوباما عمیقا در خصوص استفاده از “چماقها” (در قبال ایران) (با اسراییل) در تضاد است.
آیا این دولت به واداشتن اروپاییها به اعمال تحریم های اقتصادی و انرژی علیه ایران در صورتی که اروپایی ها عدم تمایل به مجازات سخت ایران را نشان دهند، تمایل دارد؟ ظاهرا دولت آمریکا در حال بررسی ایدهی مورد حمایت آلمان و انگلیس است که به تهران اجازه میدهد به غنی سازی اورانیوم ادامه دهد در ازای چیزی که در قبال آن تحریم ها علیه ایران لغو خواهد شد و آن تحت نظارت بودن برنامه است حتی اگر ایران با این نظارت سرزده موافقت کند، اسراییل ها و دیگران در منطقه قطعا آن مصالحه را به عنوان گامی بزرگ برای نزدیکتر شدن ایران به سلاح در نظر خواهند گرفت.
اوباما بارها برنامه هستهیی ایران را غیر قابل پذیرش خوانده است؛ با این وجود این دولت کوشیده ایران و دنیس راس، مسوول امور ایران را از تیترهای خبری دور کند. گمان می رود این نه به این خاطر که دولت آمریکا به معامله بزرگ و جامع با ایران می اندیشد بلکه به این دلیل است که نمی تواند ایران را به تعامل معنادار وادار کند.
روزنامهی تایمز نیز در گزارشی نوشت: اوباما امروز تلاش خواهد کرد نخست وزیر جنگطلب اسراییل را متقاعد کند که باید به گشایش هایی اخیر کاخ سفید در برابر ایران زمان داده شود تا کاراییاش را نشان دهد و حمله نظامی به ایران فقط عامل یک فاجعه خواهد بود.
نشست اوباما و نتانیاهو در بحبوحهی اختلافات بنیادی در خصوص رویکردشان در خاورمیانه و علایم ضد و نقیض در این خصوص انجام می گیرد که آیا نخست وزیر اسراییل می تواند از ایدهی کشور فلسطین با حاکمیت مستقل که محور سیاست آمریکا در منطقه است حمایت کند یا خیر.
ایهود باراک، وزیر جنگ رژیم صهیونیستی که در انتخابات رقیب نتایناهو بود گفت: فکر میکنم نتانیاهو به اوباما خواهد گفت که دولتش حاضر است به دنبال روند سیاسی باشد که به زندگی مردم دوطرف در کنار هم منجر شود.
نتانیاهو که برخلاف نخست وزیران پیشین با حمایت از ایدهی فلسطین مستقل مخالفت کرده است برای مذاکره با مقامات آمریکایی در واشنگتن به سر می برد.
این گزارش حاکی است: مشخص نیست که اوباما و نتانیاهو قادرند در خصوص مناقشهی اسراییل – فلسطین یا ایران به اجماع نظر برسند.
اوباما راه حل دوکشوری را برای روند صلح خاورمیانه حیات و آن را عامل مهمی در تلاش برای متقاعد کردن ایران به رها کردن برنامهی هستهیی در نظر می گیرد رییس جمهور آمریکا هم چنین به نتانیاهو می گوید که باید ساخت شهرک های جدید در کرانهی باختری متوقف کند.
پیشنهاد اخیر اوباما برای گفت وگو با تهران نگرانی های عمیقی را در اسراییل در پی داشت و نتانیاهو برنامهی هستهیی ایران را تهدید موجودیتی برای اسراییل می داند دوطرف با اینکه باید برنامهی هستهیی ایران متوقف شود موافق هستند اما در خصوص چگونگی انجام آن اختلاف نظر دارند به ویژه اینکه مقامات اسراییلی ارتباطی میان مسالهی کشوری فلسطین و تلاش ها برای توقف ایران -آن طور که اوباما فکر می کند – نمی بینند.
خبرگزاری رویتر نیز در گزارشی نوشت: نتانیاهو با قرار دادن ایران در راس دستور کار ملاقاتش ، این علامت جدی را برای اوباما می فرستد که کشور فلسطینی که مورد حمایت آمریکا و نه مورد حمایت نخست وزیر جدید اسراییل است، مسالهای نیست که مستلزم توجه فوری باشد.
عوزی آراد، مشاور امنیت ملی نتانیاهو در آستانه این نشست گفت همه چیز برنامه ریزی شده و نتانیاهو بر موضوع ایرانی هستهیی متمرکز خواهد بود.
وی افزود: ما در این خصوص احساس ضرورت می کنیم و نخست وزیر بر ضرورت آن تاکید خواهد کرد.
بنابراین گزارش هرگونه درخواست نتانیاهو برای تعیین جدول زمانی اقدام دیپلماتیک در برابر ایران چالشی برای امنیت اوباما برای تعامل با تهران در خصوص مسایلی از هستهیی گرفته یا افغانستان است.
اوباما در مصاحبه با نیوزویک گفت که امیدوارست نتانیاهو را در اولین سفرش به واشنگتن پس از روی کار آمدن متقاعد کند که رویکرد دیپلماتیک آمریکا در برابر ایران بهترین است.
وی گفت: می توانم برای اسراییل استدلال کنم که رویکردی که ما دنبال می کنیم رویکردی است که باید فرصت داشته باشد ودورنمای امنیت را نه فقط برای آمریکا بلکه برای اسراییل ارایه می کند و برتر از دیگر گزینه هاست.
عدم توافق بر سر ایران و طرح نتانیاهو برای تغییر محور تمرکز گفت وگوهای به تاخیر افتاده صلح با فلسطینیها از مسایلی نظیر مرزها و آیندهی شهرک سازیهای یهودی می تواند به معنای مسیری سخت پیش روی روابط سنتی آمریکا- اسراییل باشد.
خبرگزاری آسوشیتدپرس نیز نوشت: دولت اوباما در تلاش برای ارتقای گفت وگو با ایران و سوریه که دشمنان اسراییل هستند می باشد و اسراییل بیم دارد که این تلاش ها به تحمل بیشتر خواستههای هستهیی ایران منجر شود.
انتهای پیام
منبع خبر: ایسنا