بنابراین، سرمایهگذاران در تمامی بازارهای کالا در سطح جهان با افزایش مداوم قیمتها مواجه شدهاند که بازار فلزات گرانبها به علت مقاومت بیشتر آن در برابر فشارهای تورمی با نوسانات شدیدتری مواجه شده است.
بهای طلا در نهم اکتبر سال ۱۹۸۰ و پس از انقلاب اسلامی ایران و قطع صادرات نفت این کشور با صعودی تاریخی به هر اونس ۸۵۰ دلار رسید که تاکنون این رکورد دستنخورده باقی مانده است.
اکنون نیز بحث و جدل مربوط به پرونده هستهای ایران بازارهای نفت و طلا را تحت تاثیر خود قرار داده است و ریسک مربوط به تنش هستهای ایران عامل بخش قابل توجهی از رشدهای بیرویه بهای نفت طی ماههای اخیر به حساب میآید.
بهای طلا برای تحویل در ماه ژوئن در بازار معاملات نیویورک روز گذشته به رکورد ۷۰۸.۵ دلار نیز رسید و امروز صبح نیز هر اونس طلا در سطح ۷۰۴ دلار مبادله شد. این در حالی است که هفته گذشته بهای طلا ۶۷۵ دلار بود. در هندوستان که بزرگترین مصرفکننده طلا در جهان است بهای طلای مبادلاتی برای تحویل در ماه ژوئن ۷۱۱.۲ دلار است.
بهای شمش طلا از آغاز سالجاری میلادی تاکنون ۳۵ درصد رشد یافته است، که علاوه بر مناقشه هستهای ایران، کاهش ارزش دلار به پایینترین سطح یک سال اخیر نیز موجب شده است سرمایهگذاران میل بیشتری برای خرید طلا و پلاتین پیدا کنند.
مدیران شرکتهای سرمایهگذاری هماکنون سرمایههای خود را در کالاهایی همانند مس، طلا و نفت سرمایهگذاری میکنند، زیرا این کالاها در شرایط کنونی نرخ بازده مناسبتری نسبت به سهام و اوراق قرضه دارند.
بازارهای سرمایه اکنون به دنبال جایگزینی به جای دلار هستند و بازار فلزات گرانبها را هدف گرفتهاند، که این امر فشار بر دلار را افزایش میدهد. ارزش دلار در برابر یورو در اثر گمانهزنی احتمال قطع افزایش دو ساله نرخ بهره در آمریکا، رو به کاهش است.
انتظار میرود که بانک مرکزی آمریکا نرخ بهره را امروز به ۵ درصد افزایش دهد و آنگاه طی چند ماه در همین سطح نگاه دارد و از افزایش بیشتر آن جلوگیری نماید. نشست کمیته بازار فدرال رزرو که بازوی سیاستگذاری بانک مرکزی آمریکا است امروز برگزار خواهد شد.
بازارهای مالی انتظار دارند در این نشست، این کمیته با تصمیم ۰.۲۵ درصد افزایش در نرخهای بهره فدرال رزرو، آن را به سطح ۵ درصد برساند اما نشانههایی وجود دارد که بعد از این تاریخ روند صعودی نرخهای بهره فدرال که از دو سال پیش شروع شده است، متوقف خواهد شد.
بانک مرکزی آمریکا از ژوئن سال ۲۰۰۴ تاکنون در ۱۵ مرحله تصمیم به افزایش نرخهای بهره گرفته است و آن را از سطح یک درصد به ۴.۷۵ درصد رسانده است.
در همین حال، یکشنبه گذشته رئیس بانک مرکزی ژاپن اعلام کرد که این کشور در حال جمع کردن مازاد نقدینگی از بازارهای پولی است و این فرآیند طی چند هفته آینده به اتمام خواهد رسید. اظهارات وی موجب تشدید کاهش ارزش دلار در برابر ین شد، چرا که انتظار میرود بانک مرکزی ژاپن پس از اتمام فرآیند جمعآوری مازاد نقدینگی، سیاستهای انقباضی پولی (افزایش نرخهای بهره کلیدی) را در اوایل سه ماهه سوم در پیش گیرد.
افزون بر این، در منطقه اقتصادی اروپا نیز انتشار ارقام اقتصادی قوی موجب تضعیف بیشتر دلار در برابر ارزهای عمده شد.
دلار هماکنون در پایینترین سطح در برابر یورو طی یک سال اخیر و در برابر ین طی هشت ماه اخیر قرار دارد.بهای طلا در شرایط کنونی توسط مسائلی سوق داده میشود که فراتر از عرضه در کوتاهمدت خواهد بود، چرا که تقاضا به علت نگرانیهای سیاسی در حال افزایش است و تقاضای فیزیکی افزایش نیافته است.
در همین حال، برخی از اقتصاددانهای چینی از دولت این کشور خواستند که ذخایر طلای خود را چهار برابر کند و از ۶۰۰ تن کنونی به ۲ هزار و ۵۰۰ تن افزایش دهد.