وزارت امور خارجه چین اعلام کرد که کره شمالی آماده کار با پکن برای از سرگیری مذاکرات شش جانبه پیرامون خلع سلاح هستهیی پیونگ یانگ است.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، وزارت امور خارجه چین در بیانیهای که امروز (چهارشنبه) در وبسایتش منتشر شد نوشت که کیم کیه گوان، معاون وزیر امور خارجه کره شمالی در دیدار روز سهشنبه به ونگ یی، وزیر امور خارجه چین گفت که کشورش برای از سرگیری مذاکرات “با هدف تضمین صلح و ثبات در شبه جزیره کره” کار خواهد کرد.
به گزارش شبکه تلویزیونی بلومبرگ، کیم برای شرکت در کنفرانسی که به مناسبت دهمین سالگرد آغاز مذاکرات شش جانبه پیرامون خلع سلاح هستهیی کره شمالی برگزار شده بود به پکن سفر کرد.
این خبرگزاری نوشت که اظهارات قبلی چین درباره آمادگی کره شمالی برای از سرگیری مذاکرات شش جانبه با حضور دو کره، آمریکا، چین، ژاپن و روسیه نتیجه چندانی نداشته است و حتی احتمال دارد کره شمالی که راکتور هستهیی اصلیاش در سایت یونگ بیون را مجددا راهاندازی کرده باشد. این سایت قابلیت تولید پلوتونیوم را دارد.
رسانههای خارجی اخیرا گزارش دادند که تحلیل تصاویر ماهوارهیی حاکی از این است که کره شمالی ظاهرا راکتوری را که قابلیت تولید پلوتونیوم در سطح تسلیحاتی را دارد مجددا راهاندازی کرده است.
موسسه آمریکا – کره در دانشگاه مطالعات بینالمللی پیشرفته جان هاپکینز اعلام کرد که در تصویری که در تاریخ ۳۱ اوت گرفته شد میتوان بخار سفیدی را دید که از ساختمانی در نزدیکی محل نگهداری توربینهای بخار و ژنراتورهای برقی مجتمع هستهیی یونگ بیون خارج میشود.
این موسسه اعلام کرد که راکتور ۵ مگاواتی کره شمالی قابلیت تولید سالانه ۶ کیلوگرم پلوتونیوم در سطح تسلیحاتی را دارد.
این موسسه اعلام کرد که کره شمالی احتمالا در حال حاضر دارای ۳۴ تا ۳۶ کیلوگرم پلوتونیوم است که میتواند با آن چندین سلاح هستهیی بسازد.
نیک هانسن و جفری لوییس در وبسایت “۳۸ نورث”، وبسایت این موسسه در واشنگتن نوشتند: رنگ سفید و میزان بخار با بخاری که هنگام راهاندازی سیستمهای تولید برق بیرون میزند هماهنگی دارد و نشان میدهد که این راکتور یا در حال فعالیت است یا به مرحله فعال شدن نزدیک شده است.
تصاویر ماهوارهیی قبلی حاکی از مقدمهچینی کره شمالی برای تعمیر این راکتور بود که در سال ۲۰۰۷ به عنوان بخشی از توافقنامه کره شمالی و کشورهای دخیل در مذاکرات شش جانبه در ازای دریافت کمکهای سیاسی و اقتصادی تعطیل شد.
یک مقام آمریکایی که خواست نامش فاش نشود در این باره گفت که به عقیده وی کره شمالی این راکتور را مجددا راهاندازی کرده است و افزود که میزان بخار نشان میدهد که آنها در حال آزمایش این راکتور هستند.
این مقام آمریکایی گفت که پیونگیانگ احتمالا قصد دارد نشان دهد که خیال ندارد برنامه هستهییاش را کنار بگذارد، نه این که سعی کند قدرتهای جهانی را مجبور به از سرگیری مذاکرات هستهیی کند، تا بتواند مصالحههایی را از آنها به دست بیاورد.
وی گفت که کره شمالی در تلاش است به عنوان یک کشور دارای سلاح هستهیی به رسمیت شناخته شود و تنها راه مقابله با آن این است که “هزینههای اتخاذ چنین اقدامی افزایش داده شود و فشارهای بینالمللی که چین در آنها نقش اساسی خواهد داشت بیشتر شود.”
آندره لانکوف، تحلیلگر دانشگاه کوکمین در سئول در اینباره گفت: اگر آمریکا طوری رفتار کند که انگار کره شمالی وجود خارجی ندارد آنها مشکلسازتر خواهند شد. بیاعتنایی که به عنوان یک بردباری استراتژیک نیز شناخته میشود به طور متعادل رویکرد بدی نیست، ولی نمیتوان آن را مدتی طولانی حفظ کرد. کره شمالی به جای این که منتظر بماند، به توسعه تواناییهای هستهییاش ادامه خواهد داد.
کره شمالی در ماه مارس اعلام کرد که عملیاتها در مجتمع هستهیی یونگ بیون را با راهاندازی مجدد یک راکتور ۵ مگاواتی که از ماه اکتبر سال ۲۰۰۷ تحت توافقنامهای با کشورهای عضو مذاکرات شش جانبه تعطیل کرده بود، از سر خواهد گرفت.
پیونگ یانگ در دسامبر سال میلادی گذشته یک موشک دوربرد را آزمایش کرد و سومین آزمایش هستهییاش را در ماه فوریه انجام داد، اقدامی که باعث افزایش تنشها در شبه جزیره کره شد و تحریمهای بیشتر شورای امنیت سازمان ملل را به دنبال داشت.
کره شمالی تصمیمش برای پیوستن مجدد به مذاکرات شش جانبه پیرامون خلع سلاح هستهیی پیونگ یانگ را اعلام کرده است، ولی هنوز اقدامی برای نشان دادن آمادگیاش برای کنار گذاشتن تسلیحات هستهیی اتخاذ نکرده است.
مذاکرات شش جانبه با حضور چین،آمریکا، روسیه، ژاپن، کره شمالی و کره جنوبی از اواخر سال ۲۰۰۸ به حالت تعلیق درآمده است.
انتهای پیام