وزیر امور خارجه چین بار دیگر بیمیلی کشورش به حمایت از تحریمها علیه برنامه هستهیی ایران را نشان داد.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، یانگ جیهچی ـ وزیر امور خارجه چین ـ روز یکشنبه در یک کنفرانس خبری گفت: صریح میگویم، دشواریهایی در زمینه تلاشها برای حل مساله هستهیی ایران وجود دارد اما به عقیده ما تلاشهای دیپلماتیک هنوز تمام نشده است.
به گزارش خبرگزاری رویتر، وزیر امور خارجه چین در ادامه گفت: همانطور که همگان میدانند فشار و تحریم نمیتواند به طور اصولی این مساله را حل کند. همه کشورهای دخیل باید در راستای یافتن یک راهحل جامع، منطقی و منصفانه از آگاهی سیاسی خود کمال استفاده را ببرند.
جیهچی افزود: بگذارید تاکید کنم که موضع منسجم ما حمایت از رژیم بینالمللی منع اشاعه هستهیی و صلح و ثبات در منطقه است.
به گزارش شبکه تلویزیونی بلومبرگ، اظهارات یانگ پس از آن بیان شد که آمریکا هفته گذشته پیشنهاد تشدید محدودیتها در زمینه تعامل با صنایع، بانکداری، کشتیرانی و بیمه ایران را به چین، انگلیس، فرانسه، روسیه و آلمان تسلیم کرد.
جلب حمایت چین از تحریمهای جدید علیه ایران برای آمریکا اهمیت زیادی دارد، زیرا این کشور دارای حق وتو در شورای امنیت سازمان ملل است.
وزیر امور خارجه چین در بخش دیگری از اظهاراتش گفت: ما خواستار این هستیم که مساله هستهیی ایران از طریق گفتوگو و مذاکره حل شود. ما برای رسیدن به این هدف نقش خود را فعالانه انجام دادهایم.
چین پیش از این نیز مخالفت خود را با تحریمهای جدید علیه ایران اعلام کرده بود.
لیو ژنمین ـ معاون نماینده چین در سازمان ملل ـ اخیرا در نشست اعضای شورای امنیت سازمان ملل گفت: هنوز جا برای مانورهای دیپلماتیک بیشتر وجود دارد. در گفتوگو و مذاکرات هنوز بسته نشده است.
ژنمین گفت که پکن همچنان خواستار پرداختن به مسالهی هستهیی ایران از طریق “استراتژی دو سویه” تعامل دیپلماتیک و اعمال فشار از طریق تحریمهاست.
معاون نمایندهی چین در سازمان ملل در بخش دیگری از اظهاراتش گفت که پکن دقیقا وظایف خود در زمینهی اعمال سه قطعنامهی پیشین سازمان ملل علیه ایران را رعایت کرده است، اما تاکید کرد که چین معتقد است تحریمها نمیتوانند مسالهی هستهیی ایران را حل کنند.
ژنمین گفت: ما معتقدیم تحریمها به نوبهی خود هدف نیستند و نمیتوانند به هیچوجه راهحلی برای این مساله فراهم کنند. بنابراین مذاکرات دیپلماتیک و حل صلحآمیز همچنان بهترین رویکرد است.
وی تاکید کرد که اگر چه احیای مذاکرات با ایران دربارهی برنامهی هستهییاش “با دشواریهایی روبهرو شده است اما در گفتوگو و مذاکره هنوز بسته نشده است”.
به گزارش رویتر، چهار قدرت غربی امیدوارند که یک کنفرانس تلفنی را با نمایندگان شش کشور دخیل در مذاکرات با ایران تشکیل دهند تا دربارهی این پیشنویس صحبت کنند؛ اما به خاطر چین تاکنون قادر به انجام این کار نبودهاند.
دیپلماتهای غربی امیدوارند که پیشنویس رسمی قطعنامه را در هفتههای آینده به ۱۵ عضو شورای امنیت ارایه کنند تا بتوانند حداکثر تا ماه آینده آن را تصویب کنند.
به گزارش ایسنا، این درحالی است که به گزارش خبرگزاری آلمان، پنج عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل در نشست روز پنجشنبه در نیویورک همچنان اختلافنظرهای خود را در زمینهی اعمال تحریمهای جدید علیه ایران نشان دادند.
همچنین به گزارش روزنامهی واشنگتنپست، آمریکا در تلاش برای اعمال فشار علیه ایران نه تنها با مقاومت چین بلکه سایر کشورهای با نفوذ در شورای امنیت سازمان ملل همچون برزیل، لبنان و ترکیه روبهرو شد که این احتمال رایهای کاملا متضادی را در زمینهی یک قطعنامهی تحریم به وجود میآورد.
به گزارش این روزنامه، لبنان با صراحت اعلام کرده است که از قطعنامهی تحریمها علیه ایران حمایت نخواهد کرد.
یک دیپلمات عالیرتبه گفت: به دلایل داخلی احتمال اینکه لبنان از قطعنامهی تحریمها علیه ایران حمایت کند کم است. من فکر میکنم آنها ترجیح میدهند از اتخاذ یک موضع “بله یا خیر” در این زمینه خودداری کنند.
به گزارش روزنامهی واشنگتنپست، ترکیه و برزیل نیز در گذشته نسبت به حمایت از تحریمها علیه ایران تردید داشتهاند.
این دو کشور در ماه نوامبر در رایگیری آژانس بینالمللی انرژی اتمی با هدف محکومیت ایران به خاطر ساخت تاسیسات هستهیی در قم رای ممتنع دادند. دیپلماتهای سازمان ملل نگران این هستند که این بار نیز همین کار را کنند؛ به ویژه اگر چین دست به چنین کاری بزند.
به گفتهی دیپلماتها، آمریکا و متحدان اروپاییاش اطمینان دارند که میتوانند حداقل به ۱۰ رای مثبت از جمله از جانب کشورهای غیردائم یعنی اتریش، بوسنی، گابون، مکزیک، نیجریه و اوگاندا دست یابند، اما شکست در ایجاد یک جبههی متحد به ویژه از جانب پنج عضو دائم شورای امنیت سینگالی ضعیف را برای ایرانیان خواهد فرستاد.
اگرچه مقامات آمریکا به تغییر موضع چین در قبال ایران امیدوارند اما سخنگوی وزارت امور خارجهی چین پس از دیدار اخیر جیمز استانبرگ ـ معاون وزیر امور خارجهی آمریکا ـ در پکن با مقامات عالیرتبهی چینی تکرار کرد که پکن همچنان معتقد است زمان برای به کارگیری دیپلماسی پایان نیافته است.
رجب طیب اردوغان ـ نخستوزیر ترکیه ـ نیز در گذشته تلاش کرده است جای پای خود را به عنوان یک دولت کلیدی در خاورمیانه محکم کند، در مناقشات بین رژیم صهیونیستی و سوریه میانجیگری کند و به دنبال نقشی مشابه در ایران است.
اما دیپلماتهای ترکی نگران این هستند که دادن رای مثبت به تحریمها در توانایی این کشور برای به عهده گرفتن نقش یک میانجیگر صادق اختلال بیندازد.
یک مقام ارشد دخیل در مذاکرات در این باره گفت: آنها واقعا در چند سال اخیر میزان نقش دیپلماتیک خود را بالا بردهاند و دولت اردوغان احساس میکند که یک رابطهی خاص با تهران دارد.
به گفتهی یکی از دیپلماتهای شورای امنیت سازمان ملل، دیپلماتهای برزیلی در نیویورک نگرانی خود را مبنی بر اینکه قطعنامهی تحریمها ممکن است حق ایران برای داشتن انرژی هستهیی را از تهران بگیرد به همتاهای خود اعلام کردهاند.
انتهای پیام