کنفرانس امنیتی دو روزهی برلین درحالی روز یکشنبه به پایان رسید که این کنفرانس اول بار در سال ۱۹۶۲ با نام “کنفرانس دفاعی” با ریاست “اوالد فن کلایست” در مونیخ برگزار شد. این کنفرانس به مثابه بورس تماس سیاستمداران، ارتش و متخصصان کشورهای مختلف برای مذاکرات آزاد پیرامون امنیت جهانی است.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) به نقل از پایگاه اینترنت اشپیگل، پروفسورهورست تلچیک، مشاور سیاسی خارجی سابق هلموت کهل، صدر اعظم اسبق آلمان از سال ۱۹۹۸به مدت ده سال ریاست این سازمان را عهدهدار بوده است. وی این کنفرانس را برای حضور کشورهای اروپای شرقی و میانه و همچنین آسیا بازگشایی کرده بود.
چهل و چهارمین کنفرانس امنیتی مونیخ در حالی با شعار «دنیا در بینظمی، جا به جایی و تغییر قدرت، کمبود استراتژی؟» روز یکشنبه به پایان رسید که درآن ۲۵۰ نفر شرکت کننده از ۵۰ کشور جهان حضور داشتند.
رجب طیب اردوغان، نخست وزیر ترکیه، بوریس تادیچ، رییسجمهور ابقا شدهی صربستان، رابرت گیتس، وزیر دفاع آمریکا و سرگئی ایوانف، معاون نخست وزیر روسیه از برجستهترین افراد شرکت کننده در این کنفرانس بودند.
از سوی مقامات آلمان نیز فرانک والتر اشتاین مایر، وزیر امور خارجهی این کشور و همین طور فرانس یوزیف یونگ، وزیر دفاع آلمان نیز از شرکت کنندگان آلمانی حاضردر کنفرانس مونیخ بودند.
ریاست بعدی این اجلاس را نیز قرار است ولفگانگ اشنایدر، دیپلمات سابق آلمان در انگلیس عهدهدار شود.
وزارت دفاع آلمان هم در توصیف و تایید اشنایدر گفت: او متخصصی مطمئن و آشنا به مشکلات سیاست امنیتی در جهان است.
کنفرانس مونیخ در حالی به پایان رسید که عملکرد ناتو در افغانستان در مرکز و هستهی این مذاکرات قرار داشت که نهایتا همهی اعضا با تاکید بر نقش کلیدی ناتو در افغانستان خواهان ایفای نقش همه جانبهی ناتو درایجاد ثبات در این کشور شدند. با این حال آمریکا و انگلیس در تلاشهایشان برای وادار کردن ناتو به اعزام نیروهای بیشتر به افغانستان با شکست روبهرو شدند.
وزیر دفاع آمریکا نیز طی این مذاکرات دو روزه اظهار کرد: همهی کشورهای عضو ناتو به وظایف فردی خود عمل کردهاند اما این بدان معنا نیست که احتیاج ما به نیروهای کافی در افغانستان برطرف شده است.
وزیر دفاع آمریکا در اجلاس امنیتی مونیخ اظهار داشت: بقای ائتلاف ناتو به عنوان سنگ بنای سیاستهای امنیتی آمریکا طی ۶ دههی گذشته در بحث و مجادله بر سر چگونگی تقسیم وظایف و مسوولیتها میان ایالات متحده و اروپا در مقابله با تروریسم در افغانستان در معرض خطر قرار گرفته است.
وزیر دفاع آمریکا اظهار داشت: ما نباید و نمیتوانیم به یک ائتلاف دوپاره میان کسانی که میخواهند جنگ کنند و کسانی که به چنین کاری مایل نیستند، تبدیل شویم. چنین پیشامدی نظر به پیامدهایی که در مورد امنیت جمعی خواهد داشت عملا موجب از بین رفتن ائتلاف ناتو خواهد شد.
درون مایهی سخنرانی گیتس در اجلاس مونیخ متمرکز بر این مساله بود که به اعتقاد وی افراطگرایان شبکهی القاعده چه در افغانستان و یا درهر کجای دیگر جهان برای اروپا تهدید بزرگتری از آنچه بسیاری از کشورهای اروپایی تصورمیکنند، به شمار میآیند.
گیتس پس از ایراد سخنرانیاش در جمع بسیاری از مقامات ارشد ناتو از جمله مقامات عالیرتبهی دولتی به خصوص از کشورهای اروپایی و ایالات متحده و همینطور افسران نظامی، کارشناسان امنیتی و اعضای پارلمانهای اروپا و کنگرهی آمریکا به یکسری پرسشها پاسخ داد.
یک عضو پارلمان روسیه در این اجلاس، ایالات متحده را به این قضیه متهم کرد که این کشور با حمایت از مجاهدین در برابر نیروهای اتحاد جماهیر شوروی سابق که افغانستان را در دههی ۱۹۸۰ اشغال کرده بودند، اساسا خود باعث بوجود آمدن تهدیدات و خطرات القاعده شد.
وزیر دفاع آمریکا چنین اظهاراتی را زیر سوال برد، اما در عین حال گفت از اینکه کشورش پس از عقب نشینی نیروهای جماهیر شوروی سابق از افغانستان در سال ۱۹۸۹ این کشور را ترک کرد، نادم و متاسف است.
گیتس در پاسخ به اظهارات این عضو پارلمان روسیه گفت: القاعده زمانی به یک تهدید تبدیل شد که اتحاد جماهیر شوروی سابق در دسامبر ۱۹۷۹ یک کشور مستقل (افغانستان) را اشغال کرد؛ کشوری که تا آن برهه بجز علیه برخی از مردم خود آنهم به خاطر ضعف و فقرش برای هیچکس دیگری در این جهان تهدید محسوب نمیشد.
گیتس در خلال سخنرانیاش از کشورهای عضو ناتو بخاطر همکاریها و مساعدتشان در افغانستان تقدیر و تشکر کرد، اما تاکید کرد که هنوز تلاشها و اقدامات بیشتری مورد نیاز است و کشورهای عضو سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) باید به منظور غلبه بر شبه نظامیان طالبان راهی پیدا کنند.
گیتس در ادامهی اظهاراتش تصریح نمود: در ناتو اینطور نباید باشد که برخی کشورهای هم پیمان صرفا خود را درگیر برقراری ثبات و عملیاتها و امور غیر نظامی کنند تا بدین سان سایر متحدان سازمان مجبور شوند سهم نامتناسبی از جنگ و تلفات را متحمل شوند.
وی به نام کشور خاصی اشاره نکرد، اما مقامات دولت آمریکا مدتها است که مشارکت بیشتر آلمان را خواستار شدهاند.
در همین حال ژنرال جان کراداک، فرمانده ارشد ناتو در افغانستان اندکی پس از سخنرانی گیتس در کنفرانس مونیخ طی مصاحبهای اظهار داشت: چنانچه سربازان ناتو در افغانستان از منابع کافی که بیش از یکسال پیش به آنها وعده داده شده بود، برخوردار شوند به پیشرفتهای بیشتری دست خواهند یافت.
وی افزود: ناتو با کمبود دست کم ۳ گردان مانور دهنده بعلاوهی ادوات و تجهیزات شناسایی، نظارت و گردآوری اطلاعات جهت ردیابی فعالیتها و تحرکات در میدان جنگ مواجه است. ژنرال کراداک با اشاره به کمبود سرباز در افغانستان تصریح کرد: وضعیت فرماندهان ارتش در افغانستان مانند مربی تیم فوتبالی است که با ۲ بازیکن کمتر از یک تیم کامل در حال مبارزه در میدان است.
وی ادامه داد: منابع لازم را در اختیار ما قرار دهید.
گیتس در سخنرانی خود بیان کرد که دولت جورج بوش، رییس جمهور آمریکا از اشتباهات خود در عراق که از آن جمله میتوان به اهمیت ادغام و تلفیق هر چه بیشتر تلاشهای دولت برای برقراری ثبات با اقدامات ارتش اشاره کرد، درس عبرت گرفته است.
وی تصریح کرد که ایالات متحده و ناتو باید درسهای فراگرفته در افغانستان را در جهت دستیابی به موفقیت بکار بندند.
شبکهی صدای آمریکا نیز گزارش داد: وزیر دفاع ایالات متحده از سخنرانی خود در مونیخ به منظور گفتوگوی مستقیم با رهبران اروپایی که بسیاری از آنان با درخواستهای ناتو مبنی بر اعزام شمار بیشتری از سربازان خود در افغانستان مخالفند، استفاده کرد و گفت: اگر چه افغانستان با کشورهای اروپایی فاصلهی زیادی دارد، اما ماموریت این کشورها سازگار و همسو با سنت ناتو مبنی بر حمایت از مردمی است که خواهان آزادی و بهروزی و آبادانی کشورشان هستند.
وزیر دفاع آمریکا هم چنین گفت: تهدید از جانب افراط گرایان خشن، واقعی و حقیقی است و قرار نیست از میان برود. شما همگی حملات تروریستی در مادرید و لندن را به خاطر دارید، اما حملات کوچکتر دیگری را نیز در استانبول، آمستردام، پاریس و گلاسکو و دیگر نقاط جهان شاهد بودهایم. بسیاری از شبکهها و توطئههای تروریستی در طول سالیان اخیر خنثی شدهاند. اما بسیاری از آنان هم چنان خواهان تخریب و قتل در ابعاد بزرگ میباشند.
از سوی دیگر یاب دی هوپ شفر، دبیر کل ناتو در واکنش به اظهارات گیتس اظهار داشت: ناتو در حال تبدیل شدن به ائتلافی دوپاره میان کسانی که خواهان مبارزه هستند و کسانی که قصد انجام چنین کاری را ندارند، نیست.
دبیرکل ناتو تصریح کرد: ما در شرف نابودی نیستیم.
در پایان این کنفرانس و دربارهی مسالهی افغانستان همه اعضای ناتو متفقا با شعار «یک تیم، یک رسالت» خواهان انجام حداکثر عملیات “آزادی” و صلح جویانه از سوی سربازان و ارتش ناتو در افغانستان شدند.
در این کنفرانس وزرای دفاع فرانسه و آمریکا اظهار داشتند که اتحادیهی اروپا و ناتو رقیب نیستند بلکه همکارانی هستند که میتوانند نقش مکمل را ایفا کنند.
در پایان این نشست و بر طبق اظهارات گیتس تاکید شد: به دست آوردن و کسب یک استراتژی معتبر میان مدت برای به کار گماردن نیروهای بیشتر در افغانستان ضروری است.
مذاکره پیرامون استقلال کوزوو، مسالهی عضویت ترکیه در اتحادیهی اروپا و مشکلات روسیه و اتحادیهی اروپا از دیگر مباحث این نشست دو روزه بودند.
در مورد مسالهی کوزوو نیز احتمال میرود که طی چند روز آتی استقلال این استان به رسمیت شناخته شود.
این در حالی است که بوریس تادیچ، رییسجمهور صربستان در این نشست دوروزه اخطار داد که استقلال کوزوو بر خلاف خواستههای ماست.
دراین کنفرانس همچنین سرگئی ایوانف، معاون اول نخست وزیرروسیه تاکید کرد کشورش در صورت استقرار سپردفاع موشکی آمریکا در اروپا پاسخ قاطعی به این اقدام خواهد داد.
کنفرانس امنیتی برلین درحالی پایان کار خود را اعلام کرد که روز یکشنبه بیش از ۵۰۰۰ تن در برلین در اعتراض به این کنفرانس تظاهرات کردند.
این اعتراضات به ویژه در اعتراض به هر گونه ماموریت احتمالی نیروهای آلمان در افغانستان انجام شد.
این تظاهرکنندگان همچنین خواهان عقبنشینی فوری نیروهای آلمان از افغانستان و همین طور انحلال ناتو شدند.
در همین حال وزیر دفاع آمریکا و معاون نخست وزیر روسیه در حاشیهی کنفرانس امنیتی مونیخ با یکدیگر دیدار کردند.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران به نقل از سایت اینترنتی الجزیره، رابرت گیتس، وزیر دفاع آمریکا پس از نشست با سرگئی ایوانف در یک کنفرانس مطبوعاتی اظهار داشت: روسیه خواهان تداوم مذاکرات با آمریکا در خصوص احداث سامانهی دفاع موشکی آمریکا در اروپای شرقی است.
وی تاکید کرد: در این نشست مسالهی احداث سامانهی دفاع موشکی که آمریکا سعی دارد در لهستان و جمهوری چک ایجاد کند، مورد بررسی قرار گرفت.
گیتس تصریح کرد: به رغم برخی اظهارات تند روسیه، تمایل به مذاکرات هم چنان بین دو طرف وجود دارد.
وی به جزییات پیشنهادات مطرح شده در جریان این نشست اشارهای نکرد.
این در حالی است که گیتس و کاندولیزا رایس، وزیر امور خارجهی آمریکا در جریان سفر ماه اکتبرشان به مسکو موفق به عقد توافقنامهای با این کشور در خصوص احداث سامانهی دفاع موشکی آمریکا در لهستان و چک نشدهاند.
دو طرف پس از این دیدار اعلام کرده بودند که قصد دارند شش ماه دیگر نشست جدیدی را در این خصوص در آمریکا برگزار کنند.
ایوانف نیز تصریح کرد: در دیدار با گیتس به بررسی موضوعات مورد توجه بین دو کشور پرداخته است.
وی عنوان داشت: موضوع توسعهی سلاحهای هستهیی، سامانهی دفاع موشکی مهمترین موضوعات مورد بحث در این نشست بود.
اما در خصوص مسالهی کوزوو وزیر دفاع آمریکا از مسکو خواست در خصوص این مساله هوشیارانه عمل کند. با توجه به مخالفت رهبران روسیه با مسالهی استقلال کوزوو و به رغم آنکه این موضوع در دیدار ایوانف و گیتس مطرح نشد، وزیر دفاع آمریکا از روسیه خواست تا در این خصوص هوشیارانه عمل کند.
همچنین وزیر دفاع آلمان گزارشها در خصوص اینکه “برلین در نظر دارد تعداد نیروهایش را در جنوب افغانستان افزایش دهد”، رد کرد و گفت: نمیتوانم پیشبینی کنم که آلمان استراتژی خود را در آینده در افغانستان بر چه اساسی قرار خواهد داد.
به گزارش شبکهی خبری بلومبرگ، مجلهی اشپیگل در گزارشی اعلام کرده بود که آلمان تعداد نیروهای خود را از ۳۵۰۰ سرباز در افغانستان به ۴۵۰۰ تن افزایش داده و مدت ماموریتش را در این کشور از یک سال به ۱۸ ماه افزایش خواهد داد.
فرانس یوزف یونگ، وزیر دفاع آلمان در کنفرانس امنیتی مونیخ در حضور ۵۰ وزیر خارجه و دفاع آمریکا و اروپا اظهار داشت: من نمیتوانم دربارهی اضطراری آینده اظهارنظری بکنم. دولت یک اختیارات بسیار شفاف از جانب پارلمان آلمان دارد و ما توجه خود را بیشتر بر شمال افغانستان معطوف کرده و نیروهای خود را در آن منطقه مستقر خواهیم کرد.
آلمان درخواستهای آمریکا برای اعزام نیروهای بیشتر جهت خدمت در مناطق آشوب زدهی جنوب افغانستان را رد کرده است.
همچنین معاون نخست روسیه گفت: آمریکا و روسیه باید معاهدات کنترل تسلیحاتی متعلق به دوران جنگ سرد را کنار گذارند و معاهدات جدیدی را جایگزین آنها نمایند.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، ایوانف در کنفرانس امنیتی مونیخ اظهار داشت: زمان آن رسیده که ساختار جدیدی برای تمامی کشورهای بزرگ که علاقهمند همکاری در زمینهی تضمین امنیت جامع هستند، ایجاد شود.
وی افزود: اما روابط آمریکا – روسیه باید اهمیت خود را حفظ کند.
ایوانف در جمع مقامهای دفاعی کشورهای بزرگ جهان تاکید کرد که اقتصاد در حال شکوفایی روسیه تهدیدی برای دیگر کشورها نیست اما غرب باید به نفوذ فزایندهی مسکو در امور جهان عادت کند.
وی تصریح کرد که روسیه انتظار دارد تا سال ۲۰۲۰ یکی از پنج اقتصاد بزرگ جهان شود، اما تاکید کرد که روسیه قصد ندارد با دلارهای نفتیاش کل جهان قدیم را بخرد.
ایوانف گفت: روسیه با ثروتمندترشدن تهدیدی برای امنیت دیگر کشورها نخواهد شد، اما نفوذ ما در روند جهانی رشد خواهد کرد. بیش از نیمی از تجارت خارجی روسیه با اتحادیهی اروپا است بنابر این روسها نه با تانکها و یا موشکها بلکه با تجارت مشترک به این کشورها نزدیک شدهاند.
اما خاویر سولانا، رییس سیاست خارجی اتحادیهی اروپا از افزایش نفوذ روسیه در امور جهان به شدت انتقاد کرد و گفت که روسیه تلاشهای سازنده و موثری در حفظ توافقهای بینالمللی در خصوص استقلال کوزوو از صربستان نداشته است.
ایوانف تاکید کرد که به اعتقاد روسیه به رسمیت شناختن استقلال کوزوو یک سنت خطرناک است.
وی گفت: ما می خواهیم در چارچوب قوانین بینالمللی بمانیم. نمی خواهیم یک سنت خطرناک خلق شود و فکر می کنیم اگر استقلال یکجانبهی کوزوو به رسمیت شناخته شود یک بدعت خواهد شد و چیزی شبیه باز شدن جعبهی جادوگران است که هر لحظه ممکن است چیزی از آن بیرون آید.
معاون نخست وزیر روسیه تصریح کرد: احیا و تقویت روسیه اختلاطی از خواست ما برای داشتن یک مکان مناسب در عرصهی سیاسی جهان و تعهد ما به حفظ منافع ملی است. اما قصد نداریم با ایجاد بلوکهای نظامی یا ایجاد درگیریهای آشکار با مخالفانمان با این چالشها روبه رو شویم.
ایوانف پیشنهاد داد که معاهدات قدیمی میان آمریکا و روسیه در خصوص تسلیحات هستهیی نظیر توافق سالت ۱(Salt 1) با توافقهای چندجانبه جایگزین شود.
وی گفت: این کاملا منطقی است که اطمینان یابیم مفاد توافقنامهها به گونهای لازمالاجرا شوند که در مواقع لزوم بتوان آنها را به موارد کنترل تسلیحات هستهیی و روند کاهش تدریجی این سلاحها براساس چندجانبهگرایی تغییر داد.
ایوانف تاکید کرد: حضور کشورهای اصلی هستهیی در طرحهای ما در امر دفاع ضد موشکی و موشکهای میان برد و کوتاه برد ضروری است.
انتهای پیام