وزیر امور خارجه در مونیخ: *به توافقات جدیدى نزدیک شدهایم *تهران شروطی را دربارهی تبادل سوخت تعیین خواهد کرد
وزیر امور خارجه در کنفرانس امنیتی مونیخ گفت: در فعالیتهای هستهیی باید حق و تکلیف برای همه کشورها یکسان باشد و امروز همه کشورها حق ایران را برای داشتن انرژی صلح آمیز هستهای تایید میکنند. به گزارش ایسنا، منوچهر متکی وزیر امور خارجه جمعه شب خطاب به شرکت کنندگان در این کنفرانس گفت: حتی برخی […]
وزیر امور خارجه در کنفرانس امنیتی مونیخ گفت: در فعالیتهای هستهیی باید حق و تکلیف برای همه کشورها یکسان باشد و امروز همه کشورها حق ایران را برای داشتن انرژی صلح آمیز هستهای تایید میکنند.
به گزارش ایسنا، منوچهر متکی وزیر امور خارجه جمعه شب خطاب به شرکت کنندگان در این کنفرانس گفت: حتی برخی از کسانی که در گذشته شرط هایی طرح می کردند امروز به مذاکرات پیوستهاند.
توافقات جدید برای مبادله سوخت راکتور تهران
وی با بیان اینکه مردم ایران چیز زیادی نمیخواهد و تنها به دنبال حق خود است، یادآور شد: گفتوگوهای زیادی در سالهای گذشته انجام شده و گامهای بلندی برداشتهایم.
وی افزود: آژانس در طول شش سال گذشته بازرسیهای گستردهای از فعالیتهای هستهیی ایران انجام داده است و ما به همه سوالات آژانس پاسخ دادهایم که در هر مورد تاییدیه مکتوب آژانس را نیز دریافت کردهایم.
وزیر امور خارجه با بیان اینکه اکنون بحث راکتور تهران و نیاز آن به سوخت مطرح است، گفت: این راکتور که حدود ۵۰ سال پیش ساخته شده است، داروهای مورد نیاز بیماران خاص را تامین می کند.
وی اظهار داشت: بعد از انقلاب سوخت آن از منابع دیگری تامین میشد ولی در یک سال آینده این راکتور نیاز به سوخت جدید دارد که سه راه تولید سوخت ۲۰ درصد، خرید از کشورهای دیگر و مبادله سوخت برای تامین سوخت آن در پیش است.
وی ادامه داد: پیشنهاد مبادله سوخت با تبلیغات و حرکتهای خاصی مواجه شد و سوالاتی پیرامون این مساله مطرح شد.
متکی افزود: در دو یا سه ماه گذشته این موضوع مورد بررسی طرفها بود و ما نهایتا اعلام کردیم که آماده عملیاتی کردن این پیشنهاد هستیم و سه روز قبل فرمول تبادل سوخت و معاوضه سوخت ۳/۵ درصد با سوخت ۲۰ درصد مطرح شد، این در حالی است که تامین این سوخت برای اعضای آژانس باید انجام شود.
وی با بیان اینکه در این تبادل سه مولفه زمان، مکان و میزان سوخت مطرح است، یادآور شد: ما چارچوبها را بیان کردیم و با طرفهای مختلف مستقیم و یا غیرمستقیم در گفتوگو هستیم. فکر میکنم که طرفین اراده سیاسی خود را برای انجام این تبادل به اثبات رساندند. وی گفت: با گروه وین دو دور مذاکره کردیم و ایران هم جدیت خود را برای تبادل در بالاترین سطح اعلام کرده است. با توجه به گفتوگوهای انجام شده و نزدیکی نظرات تصور میکنم که زمینه انجام این تبادل در آینده نه چندان دور فراهم شده است و ما به یک توافق مبنایی نزدیک میشویم.
خلع سلاح هستهیی عزم جهانی می خواهد
وزیر امور خارجه ایران در ادامه گفت: به رغم نظر مشورتی دیوان بین المللی دادگستری در خصوص خلع سلاح هستهیی متاسفانه دارندگان این سلاح های مخرب به تعهدات خود پایبند نبوده و به طور فعالانه در جهت مدرن کردن سلاح های خود وتهدید دیگران حرکت کردند.
وی اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران براین اعتقاد است که نگهداری سلاحهای هستهیی نه تنها فاقد مشروعیت است، بلکه انزجار عمومی را به همراه دارد و باید نسبت به از بین بردن آنها اقدام کرد؛ زیرا ایران با این اعتقاد و با نفی دکترین سلاحهای هستهیی در جهت کمک به محو این گونه سلاحها کنفرانس بین المللی خلع سلاح هستهیی و عدم اشاعه آن را برگزار خواهد کرد.
وی با اشاره به اینکه سی و یک سال پیش مردم مسلمان ایران با نفی دیکتاتوری نخستین بنای تغییر در مناسبات ظالمانه و ناعادلانه را با شکست یک رژیم فاسد پی ریزی کردند و برای اولین بار در منطقه خاورمیانه نظامی را برپایه مردم سالاری و استقلال بنا نهادند، گفت: در خاورمیانه مردم مظلوم فلسطین سالیان متمادی اشغال سرزمین های شان را شاهد بودند و با الهام از همین رویکرد و در یک فرایند دموکراتیک توانستند وضعیت جدیدی را بوجود بیاورند و با تاسی از مردم لبنان ثابت کنند که اشغالگری و زور نمی تواند مشروعیت و امنیت بیاورد.
وزیر امور خارجه کشورمان با بیان اینکه اگرچه جنگ به عنوان مهمترین عنصر تهدید صلح و امنیت شناخته شده است، اما در دنیای متحول شده کنونی کسی نمی تواند، خساراتی که از این طریق به طبیعت و زیست محیطی وارد می شود، را نیز نادیده بگیرد.
وی ادامه داد: متاسفانه در منطقه خاورمیانه هنوز برخی از کشورها بدون توجه به تحولات شکل گرفته و ضرورت تغییر در مدیریت جهانی با تکیه بر سیاست های شکست خورده سنتی خود همان مسیر را بدون توجه به آثار زیانبار سیاستهای خودخواهانه و منففت جویانه ادامه میدهند.
وی با طرح این سوال که آیا ایجاد پایگاههای نظامی و موشکی در منطقه حساس خلیج فارس موجبات امینت بیشتر و یا برهم زننده آرامش خواهد بود؟ گفت: اعمال روش های منسوخ و تحمیل هزینههای گزاف به هیچ وجه نمیتواند نیازهای امنیتی منطقه را فراهم کند.
وی افزود: تامین امنیت فرایندی چند وجهی و گسترده است که پس از تحولات دهه اخیر انتظارات جدید را به وجود آورده و درک درست و به هنگام این شرایط نیازمند شیوه جدید است.
به گفته وزیر امور خارجه کشورمان، انتظارات جدیدی در مناطق مختلف جهان به وجود آمده است و این کنفرانس میتواند به بررسی معضلات و مشکلات ناشی از ناامنی ها پرداخته و نتایج آن را ارایه کند.
متکی اظهار داشت: ایران با برخورداری از منابع سرشار انرژی و به عنوان امن ترین کشور منطقه در موقعیتی قرار دارد که قادر است انرژی دیگر کشورهای منطقه و اروپا را در یک توافق درازمدت تامین کند.
وی افزود: آمادگی ایران برای ورود به مباحث مختلف در حوزه فعالیت اقتصادی و امنیتی با هدف توسعه صلح و امنیت پایدار از جمله مواردی است که می توان درباره آن بحث کرد.
در افغانستان همه مولفهها نشان از نگرانیها دارد
وزیر امور خارجه ایران ادامه داد: افراط گرایی و تروریسم مرز جغرافیایی ندارد و در افغانستان همه مولفهها نشان از نگرانیها دارد.
براساس گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت، وزیر امور خارجه کشورمان بعد از انجام سخنرانی در میزگردی با شرکت کارشناسان مختلف و همراه با “کارل بیلت” وزیر امور خارجه سوئد به گفتوگو با شرکت کنندگان پرداخت و به سوالات آنان پاسخ داد.
منوچهر متکی که عصر روز جمعه برای شرکت در چهل و ششمین کنفرانس امنیتی مونیخ وارد این شهر شده است با وزرای امور خارجه ترکیه، آلمان و روسیه دیدار کرد.
چهل و ششمین کنفرانس امنیتی مونیخ از امروز به مدت سه روز با محورهای کاهش تسلیحات هسته ای، تقویت ان پی تی، افغانستان، امنیت انرژی، مناقشه خاورمیانه و ساختار امنیتی اروپا در این شهر برگزار می شود.
به گزارش ایسنا به نقل از شبکهی تلویزیونی بلومبرگ، متکی گفت که روز شنبه دربارهی پیشنهاد هستهیی سازمان ملل با یوکیا آمانو، مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی که در کنفرانس مونیخ شرکت کرده است، گفتوگو خواهد کرد.
بر اساس این پیشنهاد، ایران بخش اعظم اورانیوم خود با غنای پایین را به خارج از کشور میفرستد و در ازای آن سوخت لازم برای راکتور تحقیقاتی تهران را دریافت میکند.
وزارت امور خارجهی آمریکا اعلام کرده که منتظر است ایران به طور رسمی تمایل خود را برای امضای توافقنامهی انتقال سوخت هستهیی به آژانس بینالمللی انرژی اتمی اعلام کند.
فیلیپ کراولی، سخنگوی وزارت امور خارجهی آمریکا در این باره گفت: ما به جای اظهارات ایران منتظر عمل کردن این کشور (به حرفهایش) هستیم. ما تنها قصد داریم از طریق آژانس مطمئن شویم که تهران موضع فعلیاش را تغییر داده است.
مایکل همر، سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا در یک نامهی الکترونیکی (به شبکهی تلویزیونی بلومبرگ) اعلام کرد که جیمز جونز، مشاور امنیت ملی آمریکا که در کنفرانس امنیتی مونیخ شرکت کرده است با متکی دیدار نخواهد داشت.
به گزارش خبرگزاری شینهوا، متکی گفت که مقدار اورانیوم با غنای پایین که ایران میخواهد به یک کشور ثالث ارسال کند باید “بر مبنای نیاز ما” باشد و “تصمیمگیری دربارهی آن توسط طرف ما انجام گیرد”.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، در حالی که نشانههای مختلفی حاکی از تلاش تهران برای احیای مذاکرات پیرامون برنامهی هستهییاش وجود دارد منوچهر متکی روز جمعه در دقایق آخر به کنفرانس امنیتی مونیخ افزوده شد و به سایر مقامات دفاعی عالیرتبهای که در این کنفرانس شرکت داشتند پیوست.
این خبرگزاری در ادامه گزارش داد که مشخص نیست که آیا متکی در کل این کنفرانس سه روزه شرکت خواهد داشت یا خیر، اما قرار بود گفتوگوهای شبانهای با کارل بیلد، وزیر امور خارجهی سوئد داشته باشد.
متکی در بخش دیگری از اظهاراتش گفت که تهران شروطی را دربارهی تبادل سوخت تعیین خواهد کرد و خواستار ضمانتهایی حاکی از این است که اورانیوم خود را پس خواهد گرفت.
کراولی تاکید کرد که پذیرش هر گونه شرطی دربارهی پیشنهاد سوخت محدودیتهایی دارد.
وی گفت: اگر ایران یک واکنش رسمی دارد باید آن را رسما به آژانس بینالمللی انرژی اتمی اطلاع دهد. هر گونه شرطی از جانب ایران باید با الزامات قطعنامههای شورای امنیت که نشان دهندهی نگرانی جامعهی بینالمللی دربارهی برنامهی هستهیی ایران است همخوانی داشته باشد.
روسیه همانند چین با بیمیلی از سه دور قطعنامهی پیشین شورای امنیت علیه ایران حمایت کرد، اما مسکو روز جمعه هشدار داد در صورتی که تهران اقدام سازندهای را اتخاذ نکند شورای امنیت مجبور است مجددا به این مسئله بپردازد.
سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجهی روسیه در گفتوگو با خبرنگاران در یک کنفرانس خبری مشترک با گویدو وستروله، همتای آلمانیاش گفت: ما تایید کردهایم که در صورتی که شاهد پاسخ سازندهای از جانب ایران نباشیم مجبوریم در شورای امنیت سازمان ملل دربارهی این مساله صحبت کنیم.
انتهای پیام
منبع خبر: ایسنا