به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از رویترز، «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا در تصمیمی ناگهانی به دولت خود دستور داد تا پرداخت سهمیه مالی این کشور به سازمان بهداشت جهانی را بطور موقت متوقف کند.
ترامپ در توجیه این تصمیم، عملکرد این نهاد جهانی را در مقابله با بیماری عالم گیر کووید -۱۹ مطرح کرد. وی مدعی شد که این سازمان «در انجام وظایف اصلی خود قصور ورزیده و باید پاسخگوی [این اِهمالکاری] باشد».
رئیس جمهور آمریکا همچنین دولت چین را به «ارائه اطلاعات غلط» در خصوص بیماری کووید -۱۹ که احتمالاً عامل شیوع گسترده این بیماری بوده، متهم کرد.
گفتنی است که ایالات متحده آمریکا بالاترین میزان سهمیه مالی را به سازمان بهداشت جهانی میپردازد و در سال ۲۰۱۹ با پرداخت بیش از ۴۰۰ میلیون دلار به این نهاد، نزدیک به ۱۵% بودجه آن را تأمین کرده است.
اما قطع ناگهانی این سهمیه مالی با واکنش مقامات کشورها و برخی از شخصیتهای برجسته علمی و فرهنگی در جهان همراه بوده است.
* چین
«ژائو لیجیان» سخنگوی وزارت خارجه چین با دعوت از دولت آمریکا به انجام تعهدات خود در قبال سازمان بهداشت جهانی تأکید کرد که شیوع ویروس عالمگیر کووید -۱۹ با نزدیک به دو میلیون فرد مبتلا در سرتاسر جهان، اکنون در مرحله حساسی قرار دارد و اینکه تصمیم دولت آمریکا برتمام کشورها تأثیر خواهد گذاشت.
* آلمان
«هایکو ماس» وزیر خارجه آلمان نیز در پیامی توئیتری به این تصمیم ترامپ واکنش نشان داد. وی در این باره نوشت: «تقصیرها را به گردن دیگران انداختن کمکی نمیکند. ویروس مرز نمی شناسد».
ماس در ادامه مینویسد: «ما باید برای مقابله با کووید -۱۹ همکاری کنیم. یکی از بهترین سرمایه گذاریها تقویت سازمان ملل به ویژه نهاد فرعی آن سازمان بهداشت جهانی است، به عنوان نمونه در زمینه توسعه و توزیع آزمایشها و واکسن ها».
* نیوزلند
«جاسیندا آردرن» نخست وزیر نیوزلند نیز در این باره گفت: «در ایامی همچون این روزها ما به اشتراک اطلاعاتی نیاز داریم و همچنین نیازمند توصیههایی هستیم که بتوانیم به آنها اتکا کنیم، و سازمان بهداشت جهانی این نیازها را تأمین کرده است. ما به حمایت از این نهاد و پرداخت سهمیه خود ادامه خواهیم داد».
* استرالیا
«اسکات موریسون» نخست وزیر استرالیا ضمن موافقت با انتقادهای ترامپ از سازمان بهداشت جهانی، به ویژه حمایت این سازمان از بازگشایی «بازارهای تره بار» در چین که محل فروش گوشت تازه حیوانات وحشی است، اظهار داشت: «اما باید گفت که سازمان بهداشت جهانی سازمانی است که کارهای مهم زیادی از جمله در منطقه ما در اقیانوس آرام انجام داده است و ما با آنها همکاری نزدیک داریم. ما نمیخواهیم که بجای درست کردن، این وضعیت را خرابتر کنیم. اما این سازمان نیز از انتقاد و از اینکه میتوانست امور را بهتر انجام دهد [اما انجام نداد] مصون نیست».
* سازمان ملل
«آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل نیز در واکنش به تصمیم ترامپ گفت که «اکنون وقتِ» کاهش منابع مالی برای عملیاتهای سازمان بهداشت جهانی نیست. وی همچنین گفت: «اکنون زمان اتحاد و برای جامعه جهانی زمان همکاری نزدیک و منسجم برای متوقف سازی این ویروس و قطع زنجیره انتقال آن است».
* بنیاد خیریه بلومبرگ
مایکل بلومبرگ میلیاردر معروف نیویورکی و بنیانگذار بنیاد خیریه بلومبرگ در اینباره گفت: «خودداری از پرداخت سهمیه مالی به سازمان بهداشت جهانی تلاش رئیس جمهور [آمریکا] برای انداختن تقصیر و گناه کوتاهی های خود درمقابله با این بحران به گردن دیگران است- و بطور غم انگیزی به رنج و مرگ بیشتری در سرتاسر جهان خواهد انجامید».
وی در ادامه به صراحت گفت: «در شرایطی که رئیس جمهور انگشت [اتهام] را به سوی دیگران نشانه می گیرد، سایرین دست به اقدام می زنند. ما باید هرکاری که از دستمان برمی آید برای کمک به آنها انجام دهیم، و کنگره نباید اجازه دهد که این تصمیم خطرناک اجرایی شود».
* مدیر دانشگاه بهداشت و پزشکی لندن
«پیتر پیوت» در واکنش به این تصمیم نابخردانه ترامپ گفت که «قطع سهمیه مالی به سازمان بهداشت جهانی یک تصمیم خطرناک، کوته بینانه و با انگیزه سیاسی است که برای سلامت عموم مردم در تمام کشورهای جهان، چه فقیر و چه غنی، پیامدهای بالقوه ای دارد. این بیماری عالم گیر هرگز در هیچ کجا تمام نمی شود مگر آنکه در همه جا به پایان برسد. حمایت قدرتمند آمریکا همواره برای کارآیی و اثربخشی سازمان بهداشت جهانی مهم و کلیدی بوده و باید ادامه یابد».
* جمهوری آفریقای مرکزی
«پییِر سامسه» وزیر بهداشت جمهوری آفریقای مرکزی نیز اقدام ترامپ را تصمیمی تأسف بار خواند که «بر عملکرد سازمان بهداشت جهانی و سلامت و بهداشت در سرتاسر جهان تأثیرات مخربی خواهد گذاشت، زیرا سازمان بهداشت جهانی از بخش سلامت در بسیاری از کشورهای جهان حمایت می کند».
* کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا
«الیوت انجل» نماینده دموکرات و رئیس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا در واکنش به این تصمیم شتابزده ترامپ گفت: «با گذشت هر روز از این بحران رو به وخامت، رئیس جمهور به ما کتابچه بازیهای سیاسی خود را نشان می دهد. سازمان بهداشت جهانی را مقصر می داند، چین را سرزنش می کند، تقصیر را به گردن مخالفان سیاسی خود می اندازد، رؤسای جمهور پیش از خود را مسئول و گناهکار می داند- و هرکاری می کند تا از این واقعیت که سوء مدیریت دولت وی در قبال این بحران به بهای جان هزاران آمریکایی تمام می شود، شانه خالی کند».
* رئیس انجمن پزشکی آمریکا
دکتر «پاتریس هریس» این تصمیم ترامپ را «گامی خطرناک در مسیر اشتباه خواند که شکست کووید -۱۹ را آسانتر نخواهد کرد» و از ترامپ خواست تا در این تصمیم خود تجدیدنظر کند.
* مرکز امنیت سلامتی در دانشگاه جان هاپکینز آمریکا
دکتر «آمش آدالجا» متخصص بیماریهای عفونی و پژوهشگر ارشد در دانشگاه جان هاپکینز معتقد است که این «اقدام پیامی اشتباه را در بحبوحه شیوع این بیماری همه گیر ارسال می کند».
وی ضمن اشاره به اشتباهات گذشته سازمان بهداشت جهانی از جمله تعلل در واکنش به موقع به شیوع ابولا در سالهای ۲۰۱۳ و ۲۰۱۴ میلادی در غرب آفریقا، تأکید کرد که «اصلاحات احتمالی موردنیاز است اما این اقدامات باید پس از گذراندن این دوره همه گیری انجام شود».
* بنیاد بیل و ملیندا گیتس
«ملیندا گیتس» همسر بیل گیتس و از رؤسای «بنیاد خیریه بیل و ملیندا گیتس» در یک پیام توئیتری نوشت: «قطع سهمیه مالی به سازمان بهداشت جهانی در دوران بروز یک بحران سلامتی در جهان اقدامی خطرناک است. تلاش و فعالیت آنها [سازمان بهداشت جهانی] کاستن از سرعت شیوع کووید -۱۹ است و اگر این کار متوقف شد، دیگر هیچ سازمانی نمی تواند جایگزین آن شود. جهان اکنون بیش از هر زمان دیگری به سازمان بهداشت جهانی نیاز دارد».