خبر انتصاب علیاکبر صالحی به عنوان سرپرست وزارت خارجه و برکناری منوچهر متکی در رسانههای خارجی با واکنشهای مختلفی مواجه شد. به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، گویدو وستروله ـ وزیر امور خارجه آلمان ـ روز دوشنبه در آستانه نشست وزیران خارجه اتحادیه اروپا در بروکسل، با اشاره به برکناری منوچهر متکی از سمت وزارت […]
خبر انتصاب علیاکبر صالحی به عنوان سرپرست وزارت خارجه و برکناری منوچهر متکی در رسانههای خارجی با واکنشهای مختلفی مواجه شد.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، گویدو وستروله ـ وزیر امور خارجه آلمان ـ روز دوشنبه در آستانه نشست وزیران خارجه اتحادیه اروپا در بروکسل، با اشاره به برکناری منوچهر متکی از سمت وزارت خارجه ایران خواستار این شد که مذاکرات تهران با قدرتهای جهانی بهرغم این مساله ادامه یابد.
وی گفت: ما امیدواریم که مذاکراتی که اخیرا در ژنو از سر گرفته شد، ادامه یابد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، وستروله افزود که تصمیم محمود احمدینژاد ـ رییسجمهور ایران ـ برای این اقدام نباید باعث ایجاد “اختلال یا تاخیر در مذاکرات” شود.
وزیر امور خارجه آلمان افزود: مذاکرات آغاز شده است و باید ادامه یابد، حال آرایش سیاسی هرچه میخواهد باشد.
آلمان اخیرا به همراه آمریکا، انگلیس، فرانسه، روسیه و چین پس از وقفهای ۱۴ ماهه مذاکرات با ایران را در ژنو از سر گرفتند.
این کشورها قرار است در ماه ژانویه مجددا در استانبول با هم دیدار کنند.
هیلاری کلینتون ـ وزیر امور خارجه آمریکا ـ نیز با اشاره به برکناری متکی گفت که آنچه برای واشنگتن اهمیت دارد سیاستهای ایران است، نه اینکه چه کسی از نظر بینالمللی نمایندگی ایران را برعهده دارد.
کلینتون در جمع خبرنگاران در نشستی با وزیران خارجه کانادا و مکزیک در شهر کوچکی در کبک، گفت: روابط ما با ایران ربطی به شخص خاصی ندارد بلکه به کشور و دولت آن که برخورد با آن پیچیده و چالشآمیز است، ربط دارد.
وزیر امور خارجه آمریکا با اشاره به اینکه اظهارنظر خاصی درباره برکناری متکی ندارد، افزود: اینکه چه شخصی وزیر خارجه ایران است به اندازه اینکه سیاست دولت ایران چیست، اهمیتی ندارد.
کاترین اشتون ـ رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا ـ نیز در یک کنفرانس خبری در بروکسل در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره واکنش وی به برکناری متکی گفت که هیچگونه اطلاعات دقیقی درباره این اقدام ندارد.
اشتون گفت: من همچنان امیدوارم که مذاکرات در ماه ژانویه در استانبول برگزار شود.
بسیاری از رسانههای خارجی خبر برکناری متکی و جانشینی علیاکبر صالحی را به جای وی انعکاس دادند.
روزنامه هندو با اعلام اینکه متکی که در حال حاضر در سفری به سنگال به سر میبرد از سمت خود برکنار شد، افزود که انتصاب صالحی به وزارت امور خارجه ایران پیش از نشست پیشنهادی استانبول که در آن ایران با کشورهای عضو ۱ + ۵ دیدار و گفتوگو میکند، انجام شد.
خبرگزاری بلومبرگ نیز با اعلام خبر برکناری متکی اعلام کرد که وی در سال ۲۰۰۵ و پس از رسیدن محمود احمدینژاد به سمت ریاست جمهوری ایران به ریاست وزارت خارجه ایران منصوب شد.
این خبرگزاری به نقل از گالا ریانی ـ تحلیلگر موسسه گلوبال اینسایت در لندن ـ نسبت به برکناری متکی از پست دیپلماتیک خود و تاثیر آن بر آینده مذاکرات بینالمللی با ایران ابراز نگرانی کرد چراکه معتقد است: متکی تاحدودی میانهرو بود و به عنوان کسی تلقی میشد که جامعه بینالمللی میتواند با او صحبت کند.
خبرگزاری یونایتدپرس اینترنشنال، نیز با اعلام این خبر گفت که برکناری متکی به دنبال گفتوگوهای ایران و کشورهای غربی در ژنو صورت میگیرد.
خبرگزاری فرانسه نیز با انعکاس خبر برکناری متکی گزارش داد که طبق قوانین ایران رییسجمهور باید نامزدهای پستهای وزارتخانهها را به طور رسمی برای تایید مجلس شورای اسلامی ایران به مجلس ارائه کند.
خبرگزاری رویتر نیز با انعکاس خبر برکناری متکی و انتصاب صالحی نوشت: هیچگونه نشانهای حاکی از اینکه این تغییر نشاندهنده تغییر خاصی در سیاست هستهیی ایران و یا خطوط اصلی سیاست خارجی تهران باشد وجود ندارد.
این خبرگزاری معتقد است: جایگزینی متکی علاوه بر آن میتواند نشاندهنده تلاش ایران برای بهبود روابطش با همسایگان عربی باشد.
خبرگزاری آلمان نیز نوشت: علیاکبر صالحی که به زبان عربی مسلط است در سال ۱۹۴۹ در کربلا متولد شد، در سن ۹ سالگی به ایران آمد و پس از پایان تحصیلات متوسطه به دانشگاه آمریکایی بیروت در لبنان رفته و در مهندسی مکانیک فارغالتحصیل شد. وی پس از آن تحصیلش را در موسسه تکنولوژی ماساچوست ادامه داد و دکترای خود را در مهندسی هستهیی گرفت و به زبان انگلیسی کاملا مسلط شد.
این خبرگزاری در ادامه گزارش داد: صالحی پس از آن در دانشگاه فنی تهران سخنرانیهایی را برگزار کرد و بعد به عنوان نماینده ایران در آژانس بینالمللی انرژی اتمی در وین منصوب شد، سمتی که از سال ۱۹۹۷ تا ۲۰۰۵ برعهده داشت. صالحی تا سال ۲۰۰۸ به شغل آکادمیک خود ادامه داد تا اینکه احمدینژاد در سال ۲۰۰۸ او را به سمت معاونت ریاستجمهوری ایران و ریاست سازمان انرژی اتمی انتخاب کرد.
خبرگزاری آلمان در ادامه گزارش خود نوشت: صالحی نه تنها با جنبههای سیاسی بلکه با جنبههای فنی مساله هستهیی ایران آشناست؛ چراکه مدتی طولانی در آژانس بینالمللی انرژی اتمی و سازمان انرژی اتمی ایران مشغول به کار بوده است. وی ظاهرا خواستار حل موضوع هستهیی ایران است، اما در عین حال بر حق ایران برای دنبال کردن فناوری هستهیی صلحآمیز و مصالحه نکردن در مذاکرات هستهیی تاکید دارد.
انتهای پیام