دولت اوباما اعلام کرد که آمریکا پیشنهاد ایران برای نشست را خواهد پذیرفت تا به وعدهی رییسجمهور اوباما برای برگزاری گفتوگوهای بیقید و شرط، با وجود اصرار دولت ایران به این که دربارهی آیندهی برنامهی هستهییاش مذاکره نخواهد کرد، عمل کرده باشد.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، روزنامهی نیویورک تایمز با اعلام این خبر نوشت: تصمیم برای تعامل مستقیم با ایران، برای اولینبار و پس از روی کار آمدن اوباما، یک نمایندهی عالیرتبهی دولت اوباما را بر سر میز چانهزنی در کنار دیگر نمایندگان از پنج کشور دیگر قرار خواهد داد.
مقامات عالیرتبهی دولت آمریکا پیش از اعلامیهی روز جمعه گفتند که پیشنهادشان برای مذاکرهای مستقیم با ایرانیها، برای آن چه که ممکن است به اولین گفتوگوهای اساسی پس از انقلاب ۱۹۷۹ ایران منجر شود، همانطور که یک مقام عالیرتبه پیشتر مطرح کرده بود، یک “پیشنهاد حقیقی” است.
اما در عین حال مقامات گفتند که انتظاراتشان بسیار پایین است. آنان همچنین گفتند که بخشی از تمایلشان برای پیش رفتن مبتنی بر این است که پیش از آن که آمریکا بتواند دلیلی برای اعمال تحریمهای جدیتر علیه ایران داشته باشد، باید شکلی از گفتوگوها انجام شده باشد.
فیلیپ پی.جی. کراولی ـ سخگوی وزارت امور خارجهی آمریکا ـ گفت: ما به دنبال آن هستیم که ببنیم آیا آنها تمایل دارند به طور جدی درباره این مسایل گفتوگو کنند یا خیر.
این گفتوگوها همچنین انگلیس، فرانسه، روسیه، چین و آلمان را نیز شامل خواهد شد که در گذشته با ایران بدون حضور نمایندهی آمریکا به غیر از نشستی که در پایان دولت جورج بوش انجام شد، مذاکره کرده بودند.
در طول اولین دورهی ریاست جمهوری بوش، از گفتوگو با کشورهای غیردوست نظیر کرهیشمالی و ایران معمولا به امید سرعت یافتن فروپاشی آنها خودداری میشد. این امر در دور دوم ریاست جمهوری بوش کاهش یافت اما حتی در آن زمان توافقات برای گفتوگو تحت شرایط بسیار محدودی بود.
شورای امنیت سازمان ملل تا کنون چند دور تحریم علیه ایران به دلیل شکست این کشور در پایبندی به قطعنامههای شورا اعمال کرده است.
ایران تاکید دارد که برنامهی هستهیی را با اهداف صلحآمیز دنبال میکند و اسنادی که غربیها علیه آن ارایه کردهاند، ساختگی است.
ایران پیشنهادش برای ملاقات را در قالب نامهای پنج صفحهای مطرح کرد که روز چهارشنبه به چند کشور ارایه شد. این نامه به عنوان “همکاری، صلح و عدالت” به مسایل سیاسی، اجتماعی و اقتصادی میپردازد و اصلاح در سازمان ملل و برقراری صلح در خاورمیانه و خلع سلاح هستهیی جهانی را خواستار است اما این نامه چیزی دربارهی برنامهی هستهیی ایران نمیگوید و محمود احمدینژاد ـ رییسجمهور ایران ـ نیز وعده داد که هرگز غنیسازی را متوقف نخواهد کرد و گفت که ایران از حقوق بنیادیاش دست نخواهد کشید.
مقامات دولت آمریکا به این نامه بیتوجه بودند و گفتند که این نامه بیانات و پیشنهادات قبلی را با اندک تغییری تکرار میکند. اما آنها گفتند که پیشنهاد نشست را بررسی خواهند کرد و پیش از تصمیمگیری برای گفتن این مساله به ایران که آمریکا به شرکای مذاکراتیاش در گفتوگو با ایران خواهد پیوست کمتر از ۴۸ ساعت وقت صرف کردهاند.
مشخص نیست که این مذاکرات در کجا انجام خواهد شد اما به احتمال زیاد نمایندهی آمریکا ویلیام برنز ـ معاون وزیر امور خارجه در امور سیاسی ـ خواهد بود که این تلاش دیپلماتیک را رهبری کند.
اولین اعلامیه درباره این تصمیم روز جمعه در بروکسل و به وسیلهی خاویر سولانا ـ رییس سیاست خارجی اتحادیهی اروپا ـ اعلام شد.
چند ساعت قبل از آن سوزان رایس ـ سفیر آمریکا در سازمان ملل ـ ظاهرا خط مشی ملایمتری را دربارهی ایران اتخاذ کرد و گفت که دولت آمریکا “ضربالاجلهای مصنوعی” را دربارهی ایران اعمال نخواهد کرد.
همچنین براساس گزارش شبکهی خبری بلومبرگ در نامهی پیشنهاد ایران آمده است: امنیت مستلزم سازماندهی دوباره و ایجاد فرصت برای مشارکت گسترده و جمعی در مدیریت جهان است.
این نامه میافزاید: ایران برای مذاکرات جامع، همه جانبه و سازنده اعلام آمادگی میکند.
در این سند همچنین آمده است که مذاکرات باید درباره مسایل سیاسی ـ امنیتی، مسایل بینالمللی و مسایل اقتصادی آغاز شود.
ایران در این پیشنهاد همچنین تلاشهای مشترک برای کمک به ملت فلسطین برای تدوین برنامههای جامع و دموکراتیک را خواستار میشود.
ایران همچنین برداشتن گامهایی برای افزایش کارآمدی سازمان ملل بر پایهی اصول دموکراسی و عدالت را خواستار میشود.
تنها اشارهی ایران به مساله اتمی، درخواستش برای “خلع سلاح کامل” و جلوگیری از “اشاعه تسلیحات هستهیی، شیمیایی و میکروبی” است.
انتهای پیام