به گزارش بازار به نقل از پژوهشکده پولی و بانکی، سال منجر به پاندمی ویروس کرونا طلا و نفت را در کانون توجه قرار داد اما برای دلایلی متفاوت؛ قیمت طلا در آگوست به بالاترین سطح تاریخ خود رسید و این در حالی است که نفت در آوریل برای یک وز وارد قلمرو منفی شد؛ یعنی درست زمانی که تقاضا فروپاشید و انبارها سر رفت.
هر دو کامودیتی در سال جاری نوسانات زیادی داشتند؛ قیمت های جهانی نفت سال ۲۰۲۰ را حوالی ۶۰ دلار به ازای هر بشکه آغاز کرد و در آوریل به زیر ۱۵ دلار رسید؛ به طوری که معاملات آتی نفت خام آمریکا برای یک روز با بهای منفی انجام شد و در تابستان به ۴۰ دلار رسید و از آن پس تاکنون در همین حوالی نوسان کرده است.
فروپاشی تقاضا نفت را پایین کشید و این در حالی است که افزایش ابهامات در خصوص شرایط اقتصادی و احیای تقاضای نفت و همچنین هراس ها از موج دوم همه گیری کووید-۱۹، سرمایه گذاران را به سمت سرمایه های امنی همچون طلا سوق داد و در نتیجه فلز زرد را در آگوست با قیمت ۲ هزار و ۷۵ دلار به ازای هر اونس به بالاترین قیمت تاریخ خود رساند.
اما به گفته تحلیل گران نوسان شدید و معکوس دو کامودیتی می تواند موجب ایجاد فرصت های خرید باشد به طوری که آنان انتظار دارند بهای نفت و طلا در میان مدت افزایش یابد.
برای نفت شاید روند افزایشی به سرعت وقوع آن برای طلا رخ ندهد و دلیل آن هم تشدید نگرانی ها در خصوص توقف احیای تقاضا است؛ با این حال، بانک های سرمایه گذاری و تحلیل گران انتظار دارند که قیمت های جهانی طی یک یا دو سال آتی از سطوح فعلی خود افزایش یابد به ویژه اگر واکسن موثری برای کرونا در سال ۲۰۲۱ روانه بازار شود.
در مورد طلا اما نرخ های بهره پایین یا منفی، تداوم محرک های اقتصادی و این پیش فرض که طلا برابر تردیدها و باهام بازار و اقتصاد همچون سپر عمل می کند و همچنین انتخابات قریب الوقوع ریاست جمهوری آمریکا می تواند باعث افزایش قیمت فلز زرد شود.
«آلیسا کورکوران» مدیر واحد تحقیقات در شرکت سرمایه گذاران جهانی کوپرنیک، گفت که نوسان کوتاه مدت در این دو کامودیتی به جای ریسک می تواند به یک فرصت بدل شود. کورکوران به رادیو بلومبرگ گفت که «طلا همچنان راه زیادی در پیش دارد» و احتمالا می تواند به ۵۰۰۰ هزار دلار به ازای هر اونس برسد. حتی اگر طلا به این سطوح نرسد، شرکت های استخراج طلا همچنان سیر صعودی خواهند داشت زیرا آنها در حال حاضر با قیمتی ۵۰ تا ۶۰ درصد کمتر از آن زمانی معامله انجام می دهند که بهای طلا در همین سطوح قرار داشت.
سایر تحلیل گران نیز بازار گاوی را برای طلا پیش بینی کرده و انتظار دارند که قیمت ها به ۳هزار دلار یا در میان مدت حتی به ۵ هزار دلار برسد. «مریل لینچ» از بنک آو آمریکا انتظار دارد که فلز زرد تا اوایل سال ۲۰۲۲ به ۳هزار دلار برسد و این در حالی است که «توماس کاپلان» میلیاردر و همچنین بانک سیتی گروپ معتقدند که ۵هزار دلار در مسیر طلا قرار دارد.
قیمت لحظه ای طلا روز پنج شنبه هفته گذشته به بالاترین سطح خود در بیش از یک هفته اخیر رسید و با قیمت ۱۹۵۶ دلار به ازای هر اونس معامله شد و دلیل آن هم تضعیف دلار و عدم تغییر سیاست های بانک مرکزی اروپا بود.
«دیوید مَدِن» از سی ام سی مارکتس در این باره گفت: در چند هفته اخیر، طلا مسیر مشخصی نداشت اما اخیرا روند صعودی به خود گرفته و در حالی که قیمت خود را بالای متوسط ۵۰ روزه خود یعنی ۱۹۱۵ دلار حفظ کرده، روند صعودی و بازار گاوی برای آن محتمل است.
«جان هاردی» رییس واحد استراتژی ارز ساکسو بانک نیز تاکید کرد: به طور کلی بازار همچنان در یک محدوده نوسان می کند انا روند تجمیع طلا از طریق صندوق های ETF بر تقاضای قدرتمند تاکید داشته و این روند تا زمانی که تضعیف دلار/تورم افزایشی/محرک های اقتصادی در کانون توجه باشد، ادامه خواهد داشت. نقطه مقاومت محلی برای طلا ۱۹۵۰ دلار بوده و نقطه آغاز ۱۹۷۷ دلار خواهد بود.
در این بین، قیمتهای نفت خام در هفته های اخیر شاهد اصلاحاتی بوده است. «اوله هنسن» از ساکسو بانک میگوید: اعتقاد نداریم که بتوانیم شاهد افزایش قیمت قابل توجه نفت خام باشیم اما باید قبول کنیم که ویروس کرونا و ابهان در خصوص زمان تولید واکسن احتمالی شاید همچنان روند افزایشی را به آینده و احتمالا سال آتی موکول کرده و احیا دوباره به سمت بشکه ای ۵۰ دلار برگردد.
چشم انداز کوتاه مدت برای احیای تقاضای نفت چندان سازنده محسوب نمی شود اما تحلیل گران معتقدند که نفت می تواند در سال آینده دست کم ۱۰ دلار افزایش قیمت داشته باشد. برای مثال گلدمن ساکس انتظار دارد که نفت خام در سه ماهه سوم سال ۲۰۲۱ به ۶۵ دلار به ازای هر بشکه برسد هرچند ممکن است سال را با قیمت ۵۸ دلار به اتمام برساند.