۴۷ نفر از سناتورهای جمهوریخواه آمریکایی در نامهای سرگشاده به مقامات ایران هشدار دادند که هرگونه توافق هستهای میان آمریکا و ایران تنها تا پایان دوره ریاستجمهوری باراک اوباما دوام خواهد داشت.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، به نقل از خبرگزاری بلومبرگ، این نامه سرگشاده که توسط سناتور تام کاتن تنظیم شده و نیز به امضای مارکو روبیو و تد کروز دو تن از سناتورهای برجسته جمهوریخواه و نامزد کسب پست ریاست جمهوری آینده آمریکا نیز رسیده است هدف آن نه تنها دلسرد کردن ایران برای دستیابی به یک توافق هستهای است بلکه سناتورها تلاش میکنند تا با این نامه کاخ سفید را برای کسب اختیارات بیشتر در مورد توافق هستهای با ایران تحت فشار بگذارند.
سناتورهای آمریکایی در بخشی از این نامه خطاب به مقامات ایرانی نوشتهاند: با توجه به مذاکرات هستهای تیم مذاکرهکنده هستهای ایران با دولت آمریکا به نظر میرسد مقامات ایرانی با سیستم قانونی آمریکا به درستی آشنا نیستند. هرگونه توافقی در صورت عدم تایید کنگره عملی نخواهد شد و تنها در کاخ سفید باقی خواهد ماند.
در ادامه این نامه آمده است: رییس جمهور بعدی آمریکا به راحتی میتواند با حرکت خودکار این توافق را به طور کلی لغو کند و کنگره نیز میتواند مفاد این توافق را در زمان دلخواه تغییر دهد.
این در حالی است که مدافعان خلع تسلیحات هستهای و موافق با توافق هستهای ایران بر این باورند در صورتی که رییسجمهور یا کنگره بعدی آمریکا قصد لغو کردن هرگونه توافق احتمالی دولت اوباما با ایران را داشته باشند با چالشهای بزرگی روبرو خواهند بود به خصوص اگر ایران وعدههای خود را عملی کند.
در مدت اخیر بسیاری از جمهوریخواهان از مذاکرات دولت اوباما با ایران انتقاد کردهاند.
ریک پری، فرماندار جمهوریخواه پیشین ایالت تگزاس در این باره گفت: توافق هستهای با ایران در صورتی که کنگره در جریان همه جزئیات آن قرار نگیرد امنیت ملی آمریکا و متحدانش را به خطر خواهد انداخت و رییسجمهور آینده آمریکا باید آن را لغو کند.
به گفته باب کورکر، دیگر سناتور جمهوریخواه، سناتورهای جمهوری خواه قصد دارند با نوشتن این نامه کنگره در جریان همه مفاد این توافق پیش از امضای آن قرار گیرد.
به گزارش ایسنا، نامه این سناتورها به دلیل اختلافات برخی اعضای کنگره با دولت آمریکا منتشر شده و هدف آن تحت فشار قرار دادن اوباما برای در جریان گذاشتن کنگره از مفاد توافق قبل از انجام آن است ضمن این که هر توافقی که صورت بگیرد با ۶ کشور امضا خواهد شد نه با آمریکا. تغییر تعهدات رسمی به دلیل درگیری و تقابل سیاسی داخلی آمریکا برای دیگر کشورها قابل پذیرش نیست.
همچنین به نظر میرسد این نامه تحقیر کردن سایر اعضا گروه ۱+۵ توسط آمریکاست و ۵ کشور طرف مذاکره باید نسبت به این رفتار اعتراض نمایند.
رسانههای آمریکایی نیز از ماهها پیش اعلام کرده بودند که باراک اوباما از تمام قدرت خود استفاده خواهد کرد تا مانع از رأی کنگره درباره توافق با ایران شود. برخی گزارشها حکایت از آن دارد که باراک اوباما قادر است بخش اعظم تحریمها علیه ایران را بدون اینکه به موافقت کنگره نیازی داشته باشد متوقف کند. اما نمیتواند به طور دائم آنها را لغو کند و تنها کنگره است که اختیار انجام چنینی کاری را دارد.
در همین حال ایران خواستار لغو کلی تمامی تحریمهای صادر و اعمال شده علیه ایران است.
با این حال قرار است توافق احتمالی جامع میان ایران و ۱+۵ به تایید شورای امنیت سازمان ملل برسد چرا که در غیر این صورت امکان کان لم یکن شدن قطعنامههای قبلی وجود نخواهد داشت؛ در این صورت فراتر از قواعد ایالات متحده آمریکا، این سازمان ملل است که به اجرای توافق تعهد میدهد.
انتهای پیام