به گزارش خبرگزاری مهر، دفتر اطلاعات شورای دولتی جمهوری خلق چین گزارشی سالانه تحت عنوان ” کارنامه نقض حقوق بشر آمریکا در سال ۲۰۰۶″ منتشر کرده است که به اقدامات ضد بشری آمریکا در عراق نیز پرداخته است.
وزارت امورخارجه آمریکا در تاریخ ۱۶ اردیبهشت ماه ۸۶ گزارش نقض حقوق بشردر دیگرکشورهای جهان در سال ۲۰۰۶ را منتشر کرد؛ طبق روال سالهای گذشته درگزارش واشنگتن، وضعیت حقوق بشر در ۱۶۰ کشور جهان مورد بررسی قرار گرفته و تعدادی از آنان برجسته شده است.
با توجه به اقدامات ضد بشری واشنگتن درسراسر جهان،مناسب است؛ موارد نقض حقوق بشرتوسط آمریکا مورد بررسی قرار گیرد، بنابراین در این گزارش، موارد نقض حقوق بشر از سوی ایالات متحده آمریکا درعراق در سال ۲۰۰۶ بررسی شده است.
ایالات متحده با اتکا به قدرت نظامی برتر خود، به حاکمیت دیگر کشورها تجاوز کرده و حقوق بشر درآن کشورها را نقض کرده است. تعداد زیادی از مردم عادی بیگناه عراق بعد از تجاوز آمریکا در سال ۲۰۰۳ به این کشور کشته شده اند؛ واشنگتن پست مورخ ۱۱ اکتبر ۲۰۰۶ گزارش کرد که بر اساس تحقیقات انجام گرفته از سوی دانشکده بهداشت عمومی بلومبرگ تحت نظارت دانشگاه جان هاپکینز تخمین زد که بیش از ۶۵۵ هزار عراقی از زمان شروع جنگ در مارس ۲۰۰۳ در عراق کشته شده اند.
بدین ترتیب در حدود ۵۰۰ مورد فوت ناگهانی در روز در سراسر عراق اتفاق افتاده است؛ ارزیابی مذکور بر اساس نمونه گیری تصادفی در مصاحبه با خانواده های ۴۷ محله در سراسر عراق تهیه شده است. یک واحد از تفنگداران دریایی آمریکا در ۱۹ نوامبر ۲۰۰۵ در بازرسی خانه به خانه یک محله تعداد ۲۴ شهروند غیرنظامی عراقی را به قتل رساندند؛ این اقدام به دنبال کشته شدن یک پیرمرد معلول ۷۶ ساله، یک کودک سه ساله و ۷ زن قرار داشت( اخبار بی بی سی مورخ ۱۹ نوامبر ۲۰۰۶ یک سال بعد از قتل عام حدیثه ).
براساس گزارش دیگری از روزنامه انگلیسی ساندی تایمز( ۲۶ مارس ۲۰۰۶ ) یک خانواده ۱۱ نفره بر اثر تیراندازی نظامیان آمریکایی در ۱۵ مارس ۲۰۰۶ به قتل رسیدند. پنج کودک ۶ ماهه تا ۵ ساله و ۴ زن در میان مقتولین قرارداشتند. چهار نظامی آمریکایی در ۱۲ مارس ۲۰۰۶ به یک دختر ۱۴ ساله به نام ابپرقاسم الجنبی تجاوز کرده و سپس والدین و خواهر پنج ساله و خودش را کشتند( سایت ایندیپندنت انگلیس ۷ اوت ۲۰۰۶ )
همچنین نظامیان آمریکایی در تاریخ ۳۱ می ۲۰۰۶ دو زن عراقی را به قتل رساندند. این اتفاق زمانی روی داد که نظامیان آمریکایی به سوی یک اتومبیل سواری که در یک پست بازرسی در شهری در شمال بغداد توقف نکرد، آتش گشودند. شبکه سی ان ان در ۵ ژوئن ۲۰۰۶ گزارش کرد که یک جوخه آمریکایی یک پیرمرد ۵۲ ساله معلول را به گودالی در کنار جاده برده و وی را به قتل رساندند یک بیل و یک سلاح خودکار ( ای کی ۴۷) نیز در کنار وی قرار دادند که اینگونه به نظر برسد نامبرده شورشی و درحال بمب گذاری بوده است.
نظامیان تحت هدایت آمریکا در ۸ دسامبر ۲۰۰۶ تعداد ۳۰ تن مظنون شورشی را طی یک حمله علیه مبارزان شبکه القاعده در شمال غرب بغداد به قتل رساندند.
همه موارد بالا و هزاران موارد ناگفته دیگر نشان می دهد که ایالات متحده با نقض آشکار و مستمر کنوانسیون ژنو، کارنامه سیاهی در سوء استفاده از اسرای جنگ عراق و افغانستان دارد. یک گزارش پخش شده در برنامه ” نیوزنایت” بی بی سی که منبع اصلی آن، سازمان حامی حقوق بشر”هیومن رایتز فرست”، واقع در آمریکا است، نشان داد که از اوت ۲۰۰۲، تعداد ۹۸ اسیر در زندان های آمریکا در عراق و افغانستان جان باخته اند. از این تعداد ۳۴ نفر با سوء قصد عمدی کشته شده اند. ۱۱ فقره از مرگ زندانیان مشکوک بوده و ۸ تا ۱۲ نفر زیر شکنجه فوت کرده اند ( خبرگزاری فرانسه مورخ ۲۱ فوریه ۲۰۰۶) .
گزارش دیده بان حقوق بشر در ژوئیه ۲۰۰۶ می گوید که شکنجه و دیگر سوء استفاده ها از بازداشت شدگان در زندانیان ایالات متحده در عراق با دریافت مجوز و یک رویه معمول بوده است . این بازداشت شدگان به طور مرتب، مورد ضرب و شتم شدید قرار گرفته، زیر فشارهای روانی ، محرومیت شدید از خواب و در معرض سرما و گرمای طاقت فرسا قرار داشتند، به سربازان آمریکایی گفته شده بود که بسیاری از فنون سوء استفاده و بدرفتاری با زندانیان ، دارای مجوز از سلسله مراتب فرماندهی بوده و بازداشت شدگان در تاسیسات آنان مشمول کنوانسیون ژنو نیست.
بازداشت شدگان در اردوگاه ناما ( یکی از بازداشتگاههای آمریکا در فرودگاه بغداد ) که برخلاف حقوق بین المللی ایجاد و نزد کمیته بین المللی صلیب سرخ ثبت نشده، مرتبا لخت مادر زاد مورد ضرب و شتم قرار گرفته اند. تعدادی از بازداشت شدگان به عنوان سیبل تمرین تیراندازی مورد استفاده قرار گرفته اند. گروه حقوق بشر عفو بین المللی در می ۲۰۰۶ بازداشت ۱۴ هزار نفر در عراق بدون ایراد اتهام یا محاکمه را محکوم کرد. شبکه تلویزیونی SBS TV استرالیا در ۱۵ فوریه ۲۰۰۶ بیش از ۱۰ تصویر و کلیپ ویدئویی از زندان ابوغریب عراق پخش کرد.
همچنین تصاویر مزبور شامل بریدن گلوی یک مرد، بازوی سوخته با زخم های ناشی از گلوله های انفجاری ، اتاق بازجویی خون آلود و یک مرد بیهوش آغشته به مدفوع خود بود. بخش تحقیقات جنایی ارتش آمریکا ۱۳۲۵ عکس و ۹۳ کلیپ ویدئویی از سو استفاده احتمالی از بازداشت شدگان ، ۵۴۶ عکس از مرگ مشکوک بازداشت شدگان عراقی را جمع آوری نمود که تمام آنها بین ۱۸ اکتبر و ۳۰ دسامبر ۲۰۰۳ ضبط شده اند ( روزنامه گاردین انگلیس مورخ ۱۷ فوریه ۲۰۰۶ ).
گزارشی دیگری از نیویورک تایمز در دسامبر ۲۰۰۶ نوشت که فردی به نام دونالد وانس یک ناوی حرفه ای ۲۹ ساله از شیکاگو که به عنوان پیمانکار امنیتی به عراق رفته بود توسط نظامیان آمریکایی دستگیر و بازداشتگاه کمپ کراپر بمدت ۹۷ روز محبوس بود. نامبرده گفته است که نگهبانان آمریکایی در فواصل معین به سلول آمده ، دست و پا و چشم وی را بسته به اتاق بازجویی می بردند. زمانی که نامبرده به سلول خود بازگردانده می شد بسیار خسته بود، اما به دلیل روشن بودن لامپ های مهتابی و پخش موزیک ” متال سنگین ” نمی توانست بخوابد.
وی اجازه استفاده از تلفن نداشت واز حق داشتن وکیل محروم شده بود. نیویورک تایمز در تاریخ ۱۸ مارس ۲۰۰۶ نوشت که یک واحد نیروهای نخبه عملیات ویژه ، یکی از پایگاههای نظامی سابق صدام در نزدیک بغداد را به یک بازداشتگاه سری تبدیل نمود. نظامیان آمریکایی یکی از اتاقهای شکنجه دولت سابقه عراق را به سلول بازجویی تبدیل کردند. سلول مذکور اتاق سیاه نامیده شد. در سلول بدون پنجره و کوچک مذکور ، سربازان با قنداق تفنگ زندانیان را کتک می زدند.
بر اساس گزارش دیگری از روزنامه انگلیسی ایندپندت ، ۴۶۰ نفر در زندان گوانتانامو محبوس هستند. دهها تن از آنها نوجوان ، ۶۰ نفر زیر ۱۸ سال و جوانترین آنها ۱۴ ساله است. یک نوجوان۱۲ ساله به نام محمد القرانی متهم به عضویت در القاعده و همکاری در توطئه تروریستی القاعده در لندن شد. نامبرده در سن ۱۴ سالگی دستگیر شد( ایندپندت تحت عنوان کودکان ساحلی گوانتانامو ، ۲۸ می ۲۰۰۶ ) بنا بر گزارش واشنگتن پست مورخ ۳۰ می ۲۰۰۶ ، ۷۵ زندانی در گوانتانامو به دلیل بد رفتاری نظامیان آمریکایی دست به اعتصاب غذا زدند. در تاریخ ۱۰ ژوئن ۲۰۰۶ ، سه زندانی با استفاده از ملحفه و لباس خود را حلق آویز کردند( آسوشیتدپرس مورخ ۱۱ ژوئن ۲۰۰۶) خانواده ” مانی شامان ترکی الحیاردی العتیبه ” گفته اند که تعدادی از اعضای بدن جسد دریافت شده شامل مغز، کبد، کلیه و قلب وی برداشته شده بود. پسر عمومی مانی شامان می گوید احتمالا اینکار برای پنهان کردن حقایق مربوط قتل مشارالیه صورت گرفته است. پدر یکی دیگر از زندانیان عربستان سعودی معتقد است که مرگ فرزندش بر اثر خودکشی نبوده، بلکه اثرات کبودی روی جسد نشان دهنده عمدی بودن قتل وی است.
سازمان عفو بین الملل این مورد را نمونه دیگری از ضعف کارنامه حقوق بشری آمریکا دانسته است. کارشناسان حقوق بشر سازمان ملل متحد، اقدام ایالات متحده در بازداشت خودسرانه و بلند مدت مظنونین و سوء استفاده از بازداشت شدگان را به عنوان نقض جدی حقوق بین الملل و کنوانسیون بین المللی ذیربط محکوم کرده اند.
قانون کمیسیون نظامی ایالات متحده مصوب ۱۷ اکتبر ۲۰۰۶ مجوز به کارگیری شیوه های سخت تری برای بازجویی از مظنونین به اقدامات تروریستی را صادر کرده است. مارتین شین وین گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در توسعه و حمایت از حقوق بشر و آزادیهای اساسی با انتشار بیانیه ای اعلام کرد که برخی مفاد قانون مذکور در مغایرت با اصول استانداردهای محاکمه عادلانه و روند تبیین شده در ماده ۳ کنوانسیون ژنو و مفاد کنوانسیون های بین المللی حقوق مدنی و حقوقی سیاسی قرار دارد ( کارشناس حقوق بشر و ضد تروریسم سازمان ملل متحد ابراز نگرانی نموده است که لایحه کمیسیون های نظامی اکنون در ایالات متحده به صورت قانونی در آمده است. بیانیه مطبوعاتی سازمان ملل متحد مورخ ۲۷ اکتبر ۲۰۰۶ ).
سازمان ملل متحد و تمام مردم و کشورهای عاشق صلح و عدالت در جهان، اقدامات آمریکا در عدم رعایت اصول بین المللی شناخته شده حقوق بشر و نقض حاکمیت و حقوق بشر در دیگر کشورها را محکوم کرده اند. در ژوئیه ۲۰۰۶ کمیته حقوق بشر سازمان ملل متحد در جلسه ۸۷ خود نسبت به نقض حقوق بشر دیگر کشورها از سوی ایالات متحده ابراز نگرانی کرد. کمیته مذکور همچنین ضمن ابراز نگرانی توصیه هایی درباره اقدامات امنیتی ایالات متحده ، حبس مخفیانه افراد و نگهداری آنها در مکان های مخفی برای مدت طولانی ، سوء استفاده از زندانیان و عدم رعایت کنوانسیون بین المللی در جنگ علیه ترور ارائه نمود در ۱۴ ژوئن ۲۰۰۶ پنج گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد درباره حقوق بشر با انتشار یک بیانیه مشترک از ایالات متحده خواستند که بازداشتگاه گوانتانامو را سریعا ببندد( مرکز اخبار سازمان ملل متحد ، ۱۴ ژوئن ۲۰۰۶ htt://www.un.org )
اعتبار بین المللی آمریکا تا حد زیادی بر اثرنقض حقوق بشر ازسوی دولت آن کشور که داعیه پرچمداری ” حمایت از حقوق بشر” را دارد، خدشه دار شده است؛ نظرسنجی سرویس جهانی بی بی سی که در تاریخ ۲۳ ژانویه ۲۰۰۷ منتشر شد، نشان می دهد که وجهه ایالات متحده در جهان طی سال گذشته بدتر شده است.
اگرچه نظر سنجی مذکور به دلایل رای مصاحبه شوندگان به طور مستقیم نپرداخته است؛ آقای دوگ رئیس گلوب اسکن طی تماس تلفنی به خبرگزاری فرانسه گفت که نظرات منفی ناشی از مداخله ایالات متحده در خاورمیانه و عدم مطابقت ارزش های اعلامی با عملکرد دولت آمریکا از جمله در زندان گوانتانامو بوده است ( فرانس پرس ، لندن ، مورخ ۲۳ ژانویه ۲۰۰۷ ) .
فهرست کردن اسامی کشورها و سرزنش نمودن آنها در گزارش های سالانه بررسی عملکرد حقوق بشر دیگر کشورها ، راهبرد جهانی دولت ایالات متحده برای شروع جنگ سرد در نیمه دوم قرن گذشته و نمونه بارز ذهنیت جنگ سرد است. مداخله در امور داخلی دیگر کشورها و تحریک تقابل بین المللی درباره موضوع حقوق بشر نه تنها به مثابه نقض اصول جهانی شناخته شده حقوق بین المللی از قبیل تساوی حاکمیت و عدم مداخله در امور داخلی دیگر کشورها است، بلکه مغایر روند عصر جدید برای توسعه صلح، ترقی و همکاری و تشویق گفتگو بجای تقابل در زمینه حقوق بشر است. ایالات متحده با محکوم کردن عملکرد حقوق بشر دیگر کشورها درصدد حکمرانی است . این در حالی است که مشکلات خود را نادیده گرفته و برخوردی دوگانه و هژمونیک درباره موضوع حقوق بشر دیگر کشورها به نمایش گذاشته است.