“باراک اوباما” رئیس جمهوری آمریکا صبح امروز جمعه به منظور شرکت در آخرین روز نشست تغییرات آب و هوایی سازمان ملل وارد کپنهاگ شد. به نوشته بلومبرگ، قرار است که اوباما به صورت جداگانه نشستی را با نخست وزیر چین، روسای جمهور برزیل و روسیه برگزار کند.
مذاکرات سران بعدازظهر امروز جمعه پایان می یابد و نخست وزیر چین، “گوردون براون” نخست وزیر انگلیس و “هیلاری کلینتون” وزیر امور خارجه آمریکا اوایل صبح امروز گفتگوهایی را درباره دستیابی به یک پیمان جهانی درباره کاهش انتشار گازهای گلخانه ای انجام دادند.
بر اساس گزارش یک منبع نزدیک به رئیس جمهوری برزیل، “ایناسیو لولا داسیلوا” از اوباما خواسته تا مسئولیت های بسیار کشورهای ثروتمند و در حال توسعه در قبال گرمایش زمین را به این کشورها گوشزد شود.
داسیلوا و اوباما امروز جمعه درباره سرمایه گذاری مستمر کشورهای در حال توسعه برای مهار انتشار گازهای گلخانه ای با یکدیگر گفتگو کردند.
همچنین نخست وزیر چین در نشست کپنهاگ گفت: اولویت مهم برای کشورهای در حال توسعه مشاهده پیشرفت های اقتصادی و مبازره با فقر جهانی است.
سران ۱۲۰ کشور جهان درحالی در نشست مقابله با گرمایش زمین در کپنهاگ شرکت کرده اند که در انتظار اجرای یک توافقنامه نهایی در زمینه تغییرات آب و هوایی هستند، اما با مخالفت بسیاری از رای دهندگان آمریکایی برای پرداخت میلیارد ها دلار به کشورهای در حال توسعه به منظور مقابله با تغییرات آب و هوایی می توان گفت که اوباما هم اکنون با یک وضعیت بسیار دشوار و حساس سیاسی مواجه شده است.
همچنین هیلاری کلینتون وزیر امور خارجه آمریکا گفته است: ایالات متحده در صورت حصول توافقی در نشست کپنهاگ که خواسته های آمریکا را برآورده کند، آمادگی کمک به ایجاد صندوقی با حساب سالانه ۱۰۰ میلیارد دلار را برای کشورهای درحال توسعه دارد.
در همین حال اتحادیه اروپا قول داده است تا ۱۰.۶ میلیارد دلار به کشورهای فقیر برای مقابله با پدیده گرم شدن جهانی کمک کند.
همچنین سران بیش از ۱۲۰ کشور سراسر جهان در حالی در نشست کپنهاگ شرکت کرده اند که اخیرا شاهد اعتراضات گسترده بسیاری از فعالان محیط زیست و اعضای سازمانهای غیردولتی فعال بودیم.
وال استریت ژورنال در گزارشی درباره نشست کپنهاگ نوشت که ایجاد یک درک مشترک میان کشورهای سراسر جهان درباره مسائل اساسی و مهم در این نشست فرصت های مناسبی را برای انعقاد یک توافقنامه سیاسی فراهم می کند، اما وجود اختلافات فراوان بر سر مسائل جزیی و کم اهمیت ادامه فرآیند مقابله با گرمایش زمین را به خطر می اندازد.
همچنین به گفته وزیر محیط زیست دانمارک هنوز چالشهای فراوانی میان کشورهای جهان در زمینه بحران گرمایش زمین وجود دارد که لاینحل باقی مانده است.
برخی مقامهای شرکت کننده در این نشست نیز اقدام وزرای محیط زیست را در راستای نزدیک سازی کشورهای فقیر و صنعتی به یکدیگر برای به عهده گیری مسئولیت مشترک در قبال کره زمین ارزیابی می کنند.
در همین حال کشورهای هند و چین پیشنهاد برخی کشورهای کوچک برای تعیین اهداف مشترک در جهت کاهش گازهای گلخانه ای را رد کرده اند.
از سوی دیگر برخی کشورهای اروپایی مانند آلمان به کشورهای صنعتی حق می دهند که از مواضع خود کوتاه نیایند. این در حالی است که جزیره کوچک “توالو” واقع در اقیانوس آرام پیشنهادی ارائه داده که طبق آن کشورهای صنعتی باید تا سال ۲۰۱۳ به هدف گذاری های مشترک برای کاهش گازهای گلخانه ای خود دست یابند.
این طرح اگر چه با استقبال کشورهای در حال توسعه مواجه شده، اما مخالفتهایی را در بین کشورهای صنعتی برانگیخته است. در حالیکه کشورهای فقیر و در معرض خطر جهان موافق طرح مذکور هستند، اما دیگر کشورها نظیر هند، چین، عربستان و دیگر کشورهای صنعتی با آن مخالفت کرده اند.
نشست مقابله با گرمایش زمین به دنبال یافتن جایگزینی برای پیمان کیوتو است. هدف این پیمان کاهش تولید گازهای گلخانه ای توسط کشورهای صنعتی برای مقابله با تغییرات شدید آب و هوایی در آینده است.
خاطرنشان می شود که یکی از بزرگترین نگرانیهای موجود درباره نشست کپنهاگ امکان ناتوانی کشورهای صنعتی در دستیابی به توافقی عمومی برای کاهش گازهای گلخانه ای و یافتن راه حلی برای عملی کردن مفاد معاهده کیوتو در این زمینه است.