پس از اعلام لغو تحریم سوئیفت برای برقراری نقل و انتقالات پولی میان بانکها، بانک مرکزی نام ۹بانک ایرانی که در فهرست رفع تحریم سوئیفت قرار گرفتهاند را اعلام کرد. در همین راستا بانکهای ایرانی در حال تطبیق خود با شرایط جدید هستند.
از غربیترین نقطه دنیا خبر میرسد که آمریکا لغو تحریمهای کشتیرانی ایران را عملی کرد. ژاپن هم در شرقیترین بخش جهان از لغو تحریمهای ایران در روز جمعه خبر داده است. همچنین برخی اخبار از تقاضای ژاپن و هند برای افزایش واردات نفت از ایران حکایت دارد.
- برقراری ارتباطات بانکی
بانک مرکزی اسامی ۹بانک رفع تحریم شده را اعلام کرد؛ بر این اساس بانکهای مرکزی، تجارت، رفاه کارگران، توسعه صادرات، سپه، پست بانک، صنعت و معدن، ملت و ملی در فهرست رفع تحریم سوئیفت قرار گرفتهاند. با این حال در حال حاضر ۳بانک دیگر یعنی بانک صادرات، بانک مهراقتصاد و بانک انصار به دلایل غیرهستهای در تحریم ماندهاند. با وجود این آنطور که وزیر امور خارجه اعلام کرده است امکان رفع تحریم بانک صادرات به مانند بانک سپه در آینده وجود دارد.
براساس مذاکرات انجام شده بانک مرکزی و سوئیفت، ۹بانک رفع تحریم شده از این پس میتوانند بازپرداخت و رفع مسدودی بستانکاران بانکها را از طریق سوئیفت انجام دهند. همچنین اتصال گروهی و سریع بانکهای لغو عضویت شده از سوئیفت، اتصال بدون تبعیض برای بانکهای ایرانی، شعب و نمایندگیهای آنها در داخل و خارج از کشور، اعلام رسمی لغو تحریمها توسط سوئیفت و ورود بانکهای ایرانی به سیستم پیام مالی بینالمللی نیز امکانپذیر شده است.
شبکه سوئیفت که از سال ۱۳۷۱برای ایران برقرار شده است از ۲۷اسفند ۱۳۹۰در راستای تحریمهای اروپایی قطع شده بود که ۲۷دیماه سالجاری این تحریم لغو شد. روز گذشته بانک صنعت و معدن نیز اعلام کرد که بانک مرکزی آلمان کلیه تحریمهای خود علیه بانک صنعت و معدن و بانک تجاری ایران و اروپا را لغو کرد. مدیرعامل بانک ملی ایران هم اعلام کرد که فعالیت تمامی واحدها و شعب ۱۷گانه خارج از کشور این بانک اکنون به حالت عادی بازگشته است. همچنین مدیرعامل بانک ملت از صدور رأی دادگاه انگلیس به نفع این بانک و الزام خزانهداری انگلیس به پرداخت غرامت به بانک ملت بهدلیل صدمات ناشی از تحریم خبر داد.
- رکورددار تحریم، رفع تحریم شد
براساس اعلام سایت رسمی دفتر کنترل سرمایههای خارجی وزارت خزانه داری آمریکا (OFAC)، تمامی مدیران، شرکتهای گروه و کلیه کشتیهای ناوگان کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران از لیست تحریمها خارج شد. کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران و مجموعه شرکتهای گروه از سپتامبر ۲۰۰۸ تاکنون در ۲۲ نوبت تحت تحریم دفتر کنترل سرمایههای خارجی وزارت خزانه داری آمریکا (OFAC) قرار گرفت که ۲۰ مورد آن پس از تصویب قطعنامه ۱۹۲۹ و از ابتدای تیرماه ۱۳۸۹بوده است. علاوه بر این، از ابتدای سال ۱۳۹۰ تاکنون افک ۱۳ تحریم و ۲بخشنامه علیه کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران صادر و اعمال کرد که در مجموع (OFAC) تا به حال ۱۳۲ شرکت و ۱۶ نفر از مدیران کشتیرانی را تحریم کرده که بیشترین تعداد در بین سازمانها و ارگانهای تحریم شده در سطح کشور بوده است.
- پایان تحریمهای ژاپن
رسانه روسی اسپوتنیک خبر داده است که دولت ژاپن طی مصوبهای اعلام کرد که کلیه تحریمهای اعمال شده علیه ایران با اجرایی شدن برجام از روز جمعه برچیده میشود. این در حالی است که ژاپنیها از مشارکت دوباره درخصوص پروژه اکتشاف نفت در میدان گازی آزادگان خبر دادهاند. شرکت نفت و گاز ژاپن (اینپکس) بهواسطه فشارهای دولت آمریکا در سال ۲۰۱۰ میلادی فعالیت خود را در پروژه میدان نفتی آزادگان متوقف کرد. «یوشی هیدی سوگا» رئیس کابینه دولت ژاپن روز دوشنبه گفت: این کشور ضمن استقبال از برجام خواستار گسترش روابط اقتصادی و سیاسی با ایران است.
وی گفت: ما در حال بررسی گسترش روابط و زمینههای همکاری با ایران براساس قوانین بینالمللی هستیم. سوگا خاطرنشان کرد دولت ژاپن در حال حاضر برنامهای تدوین کرده است که طی آن موجب افزایش همکاری شرکتهای ژاپنی با طرفهای ایرانی خود میشود.
- افزایش صادرات نفت
بلومبرگ طی گزارشی اعلام کرد که مصرف کنندگانی نظیر شرکت کازمو انرژی ژاپن و هندوستان پترولیوم هند آماده خرید بیشتر نفت از ایران هستند اما میگویند ایران باید انگیزهای برای خرید به آنها پیشنهاد کند. براساس آمارهای جمعآوری شده توسط بلومبرگ، در کرهجنوبی، خرید نفت از ایران از ۲۰۱۱تاکنون به کمتر از نصف رسیده است. درحالیکه خرید نفت چهارمین مصرفکننده بزرگ نفت آسیا سال گذشته به رقمی بیسابقه رسید، خریدها از ایران حدود ۸درصد کاهش یافت و به پایینترین رقم از ۱۹۹۵تاکنون رسید. ایران قبل از وضع تحریمهای اتحادیه اروپا و ممنوعیت خرید نفت از این کشور در جولای ۲۰۱۲، دومین تولیدکننده بزرگ عضو اوپک بود.