به گزارش همشهری، از اول امسال تاکنون بیشترین بازده متعلق به یورو بوده است و سرمایهگذارانی که اول امسال یورو خریدهاند اکنون ۱۶.۴درصد سود کسب کردهاند درحالیکه در همین مدت سرمایهگذاران بورس جمعا ۱۳.۸درصد و فرابورس ۱۱.۶درصد بازده بهدست آوردهاند.
در همین مدت قیمت هر سکه بهار آزادی هم ۱۰درصد و قیمت دلار نزدیک به ۹درصد رشد کرده است. طبق آمار دفتر برنامهریزی مسکن وزارت راه و شهرسازی هم بازده بازار مسکن در این مدت ۷.۶درصد بوده است. اما اینها میانگین اعداد و حد متوسط بازده در بورس و فرابورس است.
بررسیهای آماری دقیقتر نشان میدهد سرمایهگذاران در بسیاری از صنایع فعال در بورس توانستهاند بازده بهمراتب بیشتری نسبت به بازارهای طلا و ارز بهدست بیاورند.میانگین بازده بورس تهران به ۱۴درصد رسیده است اما میانگین بازده سهام شرکتهای بزرگ بورس در مرز ۱۸درصد و میانگین بازده برخی صنایع حتی بیش از ۷۰درصد است.
- بازده بزرگان بورس
اطلاعات آماری از عملکرد شرکتهای بورس نشان میدهد تا ۲۰آبانماه میانگین بازده ۳۰شرکت بزرگ بورس تهران که در عین حال بخش بزرگی از تعداد سهامداران در آنها متمرکز هستند، به مرز ۱۸درصد رسیده که بهمعنای آن است که بازده و عملکرد ۳۰شرکت بزرگ بورس تهران از میانگین عملکرد کل بورس تهران بهتر بوده است. در همین مدت شاخص ۵۰شرکت فعال بازار سهام هم عملکردی مشابه شرکتهای بزرگ داشته است. براساس دادههای موجود سهام شرکتهای این گروه بهطور میانگین از اول سال تا روز ۲۰آبانماه جاری ۱۷.۴درصد افزایش یافته است.
- بازده صنایع بورس
بررسی عملکرد صنایع مختلف در بورس نشان میدهد از اول امسال تا روز شنبه ۲۰آبان ماه، بازده گروه سهام شرکتهای فعال در صنایع اطلاعات و ارتباطات، تحتتأثیر عرضههای اولیه با بیشترین رشد مواجه شده است. در این گروه سهام۲شرکت آسیا تک و هایوب که بهتازگی عرضه شده تحتتأثیر انجام این عرضههای اولیه، شاخص بازده صنعت صنایع اطلاعات و ارتباطات تا ۷۶درصد بالا رفته است.
۲شرکت مهم این گروه شرکتهای آتیه دادهپرداز و مبینوان کیش هستند که این شرکتها نیز تحتتأثیر عرضه سهام این دو شرکت جدید و آیندهدار بازار سهام قرار گرفتهاند. بعد از صنعت ارتباطات سهامداران گروههای قندوشکر و محصولات کاغذی بهترتیب با ۷۳و ۵۸درصد رشد اکنون شادترین سهامداران بازار سهام هستند. همچنین سهامداران فرآوردههای نفتی، رایانه و فلزات اساسی هم در گروه همین دسته از سهامداران قرار میگیرند زیرا از اول سال تاکنون سهامداران فرآوردههای نفتی ۴۶درصد و سهامداران دو گروه دیگر بهطور میانگین ۳۹درصد به ارزش داراییهایشان اضافه شده است.
- قیمت نفت
در هفتههای گذشته بهدلیل کاهش تولید نفت اوپک و برخی از تولیدکنندههای نفت که در اوپک حضور ندارند قیمت نفت رشد کرد. این کار برای بازگرداندن دوباره توازن به بازار نفت و کاهش عرضه بیش از حد انجام شد و با کارساز شدن این روش قیمت نفت افزایش پیدا کرد. قیمت نفت یکی از عوامل بنیادین در تحرک شاخص بورس و رشد بازده بازار سهام است که در روزهای اخیر به غیراز عوامل اقتصادی تحتتأثیر تنشهای سیاسی که جدیدا سران عرب در پیش گرفتهاند نیز قرار گرفته است و بهنظر میرسد بهزودی جایگاه خود را در بالای ۶۰دلار تثبیت کند.
در همین باره روز گذشته بلومبرگ در گزارشی نوشت: با توجه به قراردادهای منعقد شده طی روزهای اخیر، پیشبینی میشود قیمت نفت تا قبل از کریسمس به ۸۰ دلار در هر بشکه افزایش یابد. در چند روز اخیر در مجموع ۴۸هزار قرارداد خرید نفت منعقد شده که دارای بندهای مختلفی است و از این تعداد، ۱۴ هزار قرارداد این حق را به تجار میدهد تا فوریه سال ۲۰۱۸ میلادی بتوانند نفت برنت را تا سقف قیمت ۷۱ دلار در هر بشکه خریداری کنند.
- تورم و دلار
رشد قیمت نفت، افزایش قیمت دلار، تورم و افزایش قیمت مواد خام در بازارهای جهانی همه از عواملی هستند که قادرند شاخص بورس را به تحرک وادارند. آمارها نشان میدهد اکنون که تورم در سطح ۱۰درصد است سطح ارائه تسهیلات در بانکها ۱۶درصد رشد کرده است. این بهمعنای افزایش تقاضا برای پول است و میتواند نرخ بهره و تورم را هم تحتتأثیر قرار دهد. درعینحال در همین مدت ارزش کل معاملات مسکن هم ۳۴درصد و قیمت دلار هم با ۹درصد رشد از مرز ۴۱۰۰تومان عبور کرده است. با این حال انتظار میرود قیمت هر دلار بهعنوان یکی از محرکهای اصلی شاخص بورس از نظر تکنیکالی از مرز ۴۳۳۰تومان هم عبور کند. بازار سهام اکنون در انتظار ۱۳آذر و مشخص شدن ارقام بودجه ۹۷ است تا ببیند دولت برای بودجه سال بعد چه قیمتی را برای دلار درنظر گرفته است.همچنین باتوجه به اینکه تا ۳ماه دیگر مدیریت فدرال رزرو از جانت یلن به کالین پاول منتقل میشود انتظار میرود شاخص دلار و طلا و بهدنبال آن قیمت جهانی محصولات و مواد خام تحتتأثیر قرار بگیرد.
- شاخص کل
شاخص کل بورس تهران که با احتساب رشد قیمت سهام شرکتها و مقدار سودی که در مجامع عمومی تقسیم میشود مورد ارزیابی قرار میگیرد تاکنون ۱۳.۸درصد افزایش یافته است. اما تحلیلگران پیشبینی میکنند شاخص کل بورس تهران قادر است تحتتأثیر رشد قیمت نفت، دلار و همینطور قیمت مواد خام در بازارهای جهانی مانند فلزات بهمراتب بیشتر رشد کند. در همین رابطه بهزاد صمدی یک تحلیلگر تکنیکال بازار سهام در کانال تلگرامش نوشت: هنوز علائم برگشت شاخص بورس در تایم فریم(دوره زمانی) هفتگی وجود ندارد اما در دوره روزانه هشدارها صادر شده است. بهنظر میرسد شاخص در یک دوراهی عجیب میان افزایش قیمت دلار و تنشهای سیاسی مربوط به برجام گرفتار شده است.
سخنان صمدی بهمعنای این است که عوامل اقتصادی برای رشد شاخص مانند افزایش قیمت دلار وجود دارند اما تنشهای سیاسی بازار سهام را دچار تردید کرده و ممکن است شاخص در یک دوره کوتاه با نزول مواجه شود. او در ادامه نوشته: که ممکن است با انتشار گزارشهای مالی ۹ماه شرکتهای بورس شاخص بورس بار دیگر باتغییرات بنیادی تری مواجه شود.
به گفته صمدی، هر اتفاقی در مورد برجام میتواند شاخص کل را تحتتأثیر قرار دهد اما انتشار گزارشهای مالی ۹ شرکت هم بسیار مهم است. با این حال بهنظر میرسد برای اینکه شاخص بتواند رکورد تاریخی خود را بشکند باید خبرهای مثبت جدیدی به بازار تزریق شود. آخرین رکورد شاخص مربوط به ۱۵دیماه ۱۳۹۲است که شاخص توانست قله ۸۹هزارو ۵۰۰واحد را ثبت کند.