آمریکا، انگلیس و فرانسه گفتند که در صورتی که ایران از قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل دربارهی برنامهی هستهییاش پیروی نکند تحریمها تشدید خواهد شد؛ این در حالی است که نمایندگان چین و روسیه ضمن مخالفت با تحریم، مذاکرات بیشتر را خواستار هستند.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، نمایندگان این سه کشور این اظهارات را روز پنجشنبه در نشست شورای امنیت ابراز کردند.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، ژراد آرود ـ نمایندهی فرانسه در سازمان ملل ـ خطاب به اعضای شورای امنیت گفت: دیگر دلیلی برای صبر کردن وجود ندارد.
این مقام فرانسوی با نادیده گرفتن تلاشهای داوطلبانه و مداوم ایران برای شفافسازی و نشان دادن ماهیت غیرنظامی فعالیتهای هستهییاش مدعی شد: اگر ایران به پنج قطعنامهی پیشین شورای امنیت سازمان ملل عمل نکند، ما باید به سمت یک قطعنامهی جدید حاوی تحریمها حرکت کنیم.
سوزان رایس ـ نمایندهی آمریکا در سازمان ملل ـ نیز روز پنجشنبه گفت که اگر چه آمریکا همچنان به تعامل با ایران و دستیابی به یک راهحل دیپلماتیک متعهد است، اما “زمان ما کوتاه است”.
رایس گفت: تعامل نمیتواند یک خیابان یکطرفه باشد. ایران باید بهطور جامع تمایل همسانی را به تعامل سازنده و پرداختن به مسائل جدی مربوط به برنامهی هستهییاش نشان دهد. در صورتی که ایران به وظایف خود عمل نکند جامعهی بینالمللی مجبور میشود اقدامات بعدیاش را در نظر بگیرد.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، نمایندگان انگلیس، آمریکا و فرانسه بدون اشاره به این که حاضر نشدند هیچ تضمینی درباره تامین سوخت راکتور تحقیقاتی تهران بدهند، ناامیدی خود را از این که ایران از توافقنامهی پیشنهادی آژانس بینالمللی انرژی اتمی که به ایران اجازه میدهد اورانیوم با غنای پایین خود را به خارج از کشور بفرستد و در ازای آن سوخت لازم برای راکتور تحقیقاتی تهران را دریافت کند، خودداری کرده است ابراز کردند.
هیات نمایندگی دائم ایران در سازمان ملل در بیانیهای این ادعاها را “بیاساس و ناموجه” خواند و تاکید کرد که ایران همچنان به معاهدهی منع گسترش تسلیحات هستهیی (ان. پی. تی) و توافقنامهی پادمانی جامع آژانس بینالمللی انرژی اتمی متعهد است.
در این بیانیه آمده است؛ ایران بارها موضع خود را مبنی بر این که تسلیحات هستهیی جایی در دکترین نظامیاش ندارد ابراز کرده است. بنابراین فعالیتهای هستهیی ایران برای مقاصد صلحآمیز هستند و همواره بودهاند و در نتیجه تهدیدی برای امنیت سایر کشورها به حساب نمیآیند.
همچنین به گزارش شبکهی خبری بلومبرگ، نمایندهی فرانسه در سازمان ملل اقدامی فوری برای اتخاذ تحریمهای شدیدتر علیه ایران را خواستار شد.
آرود مدعی شد که آنچه وی بیاعتنایی ایران به قطعنامههای سازمان ملل در زمینهی توقف فعالیتهای غنیسازیاش خواند به این مفهوم است که شورای امنیت باید قطعنامهی تحریمهای جدیدی را علیه ایران اتخاذ کند.
رایس نیز گفت که باید به نحوی فوری و جدی به آن چه وی نقض قطعنامههای سازمان ملل توسط ایران خواند پرداخت و این که در مدت کوتاهی ممکن است از شورای امنیت خواسته شود که تحریمهای شدیدتر را در نظر بگیرد.
وی بار دیگر بر آن چه ضربالاجل باراک اوباما ـ رییسجمهور آمریکا ـ به ایران خوانده میشود تاکید کرد و گفت که ارزیابی گام بعدی در سازمان ملل “در پایان سال جاری میلادی” آغاز میشود.
نمایندگان انگلیس، آمریکا و فرانسه در حالی این اظهارات را بیان میکنند که نمایندگان چین و روسیه مذاکرات بیشتر را خواستار هستند.
ویتالی چورکین ـ نمایندهی روسیه در سازمان ملل ـ در این باره گفت: ما باید آرام و صبور باشیم و احساساتی برخورد نکنیم.
ژانگ یسویی ـ نمایندهی چین در سازمان ملل ـ نیز گفت: هنوز فضا برای تلاشهای دیپلماتیک وجود دارد.
اما نمایندهی انگلیس در سازمان در بخش دیگری از اظهاراتش در اظهاراتی عجولانه گفت: صبر ما در حال به پایان رسیدن است.
کشورهای عضو اتحادیهی اروپا روز پنجشنبه اعلام کردند که یک ضربالاجل هفت هفتهای برای ایران تعیین خواهند کرد که در طول آن یا به میز مذاکره دربارهی برنامهی هستهییاش برگردد و یا با تحریمهای شدیدتر روبهرو شود.
در پیشنویس بیانیهی اتحادیهی اروپا آمده است که وزیران خارجهی این اتحادیه در نشست ۲۵ و ۲۶ ژانویه تلاش آمریکا برای شدیدتر کردن اقدامات علیه ایران را بررسی خواهند کرد، مگر این که ایران از درخواستهای بینالمللی برای تضمین این که در تلاش برای ساخت تسلیحات هستهیی نیست پیروی کند.
به گزارش خبرگزاری رویتر، نمایندهی فرانسه در سازمان ملل پس از این نشست در جمع خبرنگاران گفت که پاریس آماده است تنظیم پیشنویس یک قطعنامه را آغاز کند.
به گفتهی دیپلماتهای سازمان ملل مقامات عالیرتبهی آمریکا، انگلیس، فرانسه، آلمان، روسیه و چین ممکن است در هفتهی آینده گردهم بیایند تا دربارهی تهران و برنامهی هستهییاش صحبت کنند.
آندرهای نسترنکو ـ سخنگوی وزارت خارجهی روسیه ـ گفت که مسکو آمادهی آغاز تنظیم پیشنویس چهارمین قطعنامهی تحریمهای سازمان ملل برای تنبیه ایران به خاطر خودداری از تعلیق غنیسازیاش نیست.
نسترنکو در جمع خبرنگاران در مسکو با تاکید بر این که موضع روسیه تغییری نکرده است گفت: این زبان تحریمها زبان ما نیست. ما این را چندینبار گفتهایم.
او گفت که مسکو طرفدار “استفاده از روشهای سیاسی و دیپلماتیک برای همهی مشکلات موجود است”.
نمایندهی چین نیز در نشست شورای امنیت تاکید کرد که چین همچنان به مذاکره با تهران متعهد است و هنوز جا برای مذاکرات وجود دارد.
یسویی و چورکین هیچکدام به کلمهی “تحریم” اشاره نکردهاند.
این در حالی است که نمایندهی انگلیس در جمع خبرنگاران گفت که شش کشور عضو ۱+ ۵ تصمیمگیری دربارهی دور جدید تحریمهای سازمان ملل علیه ایران را بر مبنای یک ارزیابی از برنامهی هستهیی ایران و پاسخش به پیشنهاد آنها برای دریافت سوخت در ازای فرستادن اورانیومش به خارج از کشور را بررسی خواهند کرد.
لیال گرنت افزود که انتظار دارد این ارزیابی تا پایان سال میلادی جاری انجام گیرد و تصمیمگیری دربارهی گامهای بعدی در اوایل سال میلادی آینده اتخاذ شود.
انتهای پیام