به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از پایگاه اینترنتی بلومبرگ ،”اس سی تریپاتی ” معاون وزیر نفت هند در لاهور در جمع خبرنگاران گفت : خط لوله ۲۷۷۵ کیلومتری که از پاکستان عبور خواهد کرد گاز مایحتاج برای تولید برق و تولید کنندگان را فراهم خواهد آورد و هند می خواهد برای دستگاههای گرمائی۲۵/۲ میلیون دلاری انگلیسی که در مرزهای این کشور قرار دارند گازخریداری نماید.
تریپاتی گفت:آیار در دو روز آینده با همتای پاکستانی خود در باره مسائل مربوط به قیمت بحث و گفتگو خواهد کرد و اگر این قیمت مورد قبول پاکستان واقع شود ما در این باره با ایران نیز گفتگو خواهیم کرد.
آیار نیز دیروز اعلام داشت که در سفر ۱۰ روزه خود به پاکستان، آذربایجان و ایران، با تهران پیرامون خط لوله و امکان سرمایه گذاری هند در یک کارخانه پتروشیمی در ایران گفتگو خواهد کرد.
گفتنی است که گرچه اظهارات مقامات گفتگوکننده در ابتدا این مساله را به ذهن متبادر می کند که پاکستان تنها ، مسیر عبور لوله، است لیکن با توجه به اینکه اسلام آباد ۸۵ درصد از گاز مورد نیاز خود را وارد می کندو بخشی از نیازهای خود به گاز را نیز از این طریق تامین خواهد کرد بطوریکه ممکن است تقاضا برای گاز تا سال ۲۰۱۲ درپاکستان از ۵/۳ میلیارد فوت مکعب به ۵/۵ فوت مکعب افزایش یابد.
این پروژه گازی ۱۶/۴ میلیارد دلاری مدتها بود که به خاطر اختلافات سیاسی پاکستان و هند بر سر مسائل امنیتی به تعویق افتاده بود لیکن این مساله در اوائل دیماه سال گذشته با اعلام موضع و درخواست پاکستان که گفت هند باید تصمیم خود را برای پیوستن به پروژه خط لوله گاز ایران اعلام کند رو به پیشرفت نهاد.
۲۲ بهمن ماه سال گذشته کابینه دولت هند با این استدلال که واردات گاز تنها راه حلی است که می توان از طریق آن رشد روز افزون ۷ الی ۸ درصدی کشور را حفظ کند به وزارت نفت آن کشور اجازه داد تا در خصوص ساخت لوله گاز برای واردات این محصول ، با ایران و پاکستان وارد گفتگو و مذاکره شود.
پس از طرح این مساله و عزم دو کشور برای پیشبرد این طرح، پروژه با مخالفت جدی مقامات آمریکائی روبرو شد و “دیوید ملفورد” David Mulford ، سفیر آمریکا در هند طی دیدار خود با مقامات هندی نگرانی های آمریکا را در مورد این پروژه اعلام کرد.
با توجه پیشرفت صنعت و اقتصاد در هند و نیاز روز افزون این کشور به منابع انرژی (هند بیش از ۷۰ درصد نفت خام مصرفی خود را از خارج وارد می کند و تا سال ۲۰۲۵ نیاز روزانه این کشور به گاز طبیعی ۱۰۰ میلیون متر مکعب اعلام شده است ) سفیر آمریکا با استدلال قوی از سوی هند در زمینه نیاز به انرژی روبرو شد و تاکنون تلاش واشنگتن برای منصرف نمودن دهلی نو و اسلام آباد از احداث این پروژه به نتیجه ای نرسیده است.