به گزارش همشهری، رئیس هیأت عامل سازمان خصوصیسازی کهماه پیش به ژاپن سفرکرد فهرستی شامل ۴۲شرکت را برای فروش سهامشان همراه خود به ژاپن برد. در کنار این فهرست چند شرکت مهم دیگر نیز در لیست واگذاری بودند که نامشان در فهرست درج نشده بود؛ یکی از این شرکتها ایرانایر بود.
هنوز از نتایج عملی این سفر مهم اقتصادی که در راس هیأت بلند پایهای از ایران انجام شده بود خبری در دست نیست اما کمتر از یکماه پس از این سفر عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی که در مراسم پنجاهوپنجمین سالگرد تاسیس هما صحبت میکرد بهصورت تلویحی از عرضه سهام ایرانایر به خارجیها در قالب یک عرضه بینالمللی خبر داد و گفت:درنظر است تا سهام این شرکت در سطح جهانی دادوستد و خصوصیسازی آن بینالمللی شود.
در عین حال فرهاد پرورش مدیرعامل ایرانایر هم که با بلومبرگ گفتوگو میکرد از قصد ایرانایر برای ورود به بورس تهران خبر داد و گفت: دوره زمانی خاصی برای این موضوع تعیین نشده است به این ترتیب با این سخنان بهنظر میرسد ایرانایر نخستین شرکت ایرانی باشد که به سرمایهگذارانی از کشورهای دیگر فروخته میشود.
برای دریافت جزئیات بیشتر از سیدجعفر سبحانی مشاور سازمان خصوصیسازی پرسیدیم قرار است سهام ایرانایر به سرمایهگذاران کدام کشور فروخته شود او گفت:سهام شرکت ایرانایر ازجمله سهام جذابی است که در فهرست واگذاریها قرار دارد و سرمایهگذاران خارجی برای خرید بخشی از سهام این شرکت ابراز تمایل کردهاند.او با اشاره به استقبال سرمایهگذاران خارجی برای خرید سهام هما تأکید کرد: شرکت ایرانایر فعلا در دوره اصلاح ساختار به سر میبرد و بهتر است بعد ازطی شدن این دوره سهام آن فروخته شود.
او با بیان اینکه ما از حضور سرمایهگذاران خارجی استقبال میکنیم، گفت: ماجرای فروش سهام به سرمایهگذاران خارجی فقط منحصر به شرکت ایرانایر نیست بلکه سازمان خصوصیسازی بهطور کل از حضور سرمایهگذاران خارجی استقبال میکند.
- سایر شرکتها
از مشاور سازمان خصوصیسازی پرسیدیم تاکنون از چه کشورهایی برای خرید سهام شرکتهای ایرانی ابراز تمایل شده است که او گفت: تاکنون درخواست مکتوب نداشتهایم اما سرمایهگذارانی از آسیا و اروپا در جریان نشستهایی که در جزیره کیش برگزار شد بهصورت شفاهی برای سرمایهگذاری در سهام شرکتها ابراز تمایل کردهاند. سبحانی در پاسخ به این پرسش که آیا باید اهلیت سرمایهگذاران خارجی برای خرید سهام شرکتهای ایرانی تأیید شود، گفت: تأیید اهلیت وجود ندارد اما سرمایهگذاران خارجی باید مطابق با قوانین سرمایهگذاری خارجی و همچنین مقررات مربوط به سازمان سرمایهگذاریهای خارجی رفتار کنند.
مشاور سازمان خصوصیسازی درباره جزئیات سفر رئیس سازمان خصوصیسازی گفت: ژاپنیها بیشتر علاقه دارند که کار را از ابتدا خودشان شروع کنند و عمدتا بهدنبال این نوع سرمایهگذاری در ایران هستند.
- شرکتهای جذاب هنوز در فهرست هستند
همچنین یک عضو هیأت عامل سازمان خصوصیسازی ضمن ابراز علاقهمندی سازمان خصوصیسازی به سرمایهگذاران خارجی و همچنین ایرانیان مقیم خارج گفت: خریدارانی از کشورهای مختلف در شرایط پس از برجام برای بازدید، مذاکره و سرمایهگذاری به این سازمان مراجعه کردهاند و سازمان خصوصیسازی در زمینه فعالیت و علاقهمندی آنها، شرکتهایی را معرفی و پیشنهاد کرده است.
داوود خانی گفت:سازمان خصوصیسازی با اینکه در سالهای تحریم کشور حجم زیادی از واگذاریهای خود را انجام داد اما با وجود این در فهرست واگذاریهای این سازمان شرکتهای جذابی برای سرمایهگذاران خارجی وجود دارد. او افزود: در چند ماه اخیر با همراهی سازمان بورس و سازمان سرمایهگذاری و کمکهای فنی و اقتصادی ایران توانستهایم امکاناتی را فراهم بیاوریم که خریداران خارجی از لحاظ فرایند سرمایهگذاری مشکلی نداشته باشند.